Hilding Brosenius, en legend i byggbranschen.

Vid en städning av mitt kontor kom manuset fram till min hyllning till Hilding på hans 90-årsdag i januari 1995. Jag skickade honom en kassett. Hilding var min professor på KTH i Byggteknik. Han hade mer än 100 patent. HB-balken var hans verk. Han var med i starten av HSB tillsammans med Sven Wallander och skrev sitt "testamente" i Uppfinnarminnen.Jag lovar att mitt manus är en intressant läsning med tanke på hur utvecklingen blivit!

Bästa Hilding!



Vad skall jag uppvakta dig med på din 90-årsdag? Rimligt att döma har du allt och livet har givit dig mycket. Jag skall därför försöka göra något själv som du aldrig skulle ha kunnat köpa.

Låt mig börja från början. Du blev il maestro för mig på KTH tillsammans med en mängd andra beundransvärda och i några fall skräckinjagande profeter. Mina tankar idag uppehåller sig särskilt kring en förutom dig själv. Erling Reinius som var briljant i sin pedagogik och ingenjörskunskap. Han måste ha producerat våra kompendier med karakteristiken ”all time high”! Erling blev den förste av mina profeter som jag lärde känna personligen inte minst därför att jag under ett drygt år efter examen var övningsassistent hos honom. Men våra vägar skiljdes och som av ett ödes nyck träffades du och jag på en SVR-visning 1973 av polishuset i kv. Kronoberg.

Före visningen bestods vi med en enkel måltid på polisrestaurangen. Du satt ensam vid ett bord och du var den ende jag kände. Jag slog mig ner för att få sällskap. Och vilket sällskap det blev! Det var två själar som fann varandra och jag kunde under rundvandringen få ge dig något tillbaka för allt du lärt mig eftersom jag var ansvarig för,förutom själva upphandlingsföreskrifterna, även rumsbeskrivningen och tekniska beskrivningen för polishuset.

Jag kan fortfarande med värme i hjärtat tänka på hur jag gick runt på visningen diskuterande och samtalande med min profet som om du varit en jämnårig kamrat. Och långt efter visningens slut stod vi kvar på gatan och fortsatte samtalet! Jag var upprymd den kvällen då vi skildes åt – du hade givit mig tro på mig själv och känslan av att vara accepterad. Dessutom hade du, för första gången, fått mig att förstå att det inte finns några generationsklyftor om man är samma andas barn.

Vår vänskap har sedan fördjupats med åren. Även om vi inte träffats så många gånger. På rak arm minns jag energisymposiet i Ljungby hösten 1983, några minnesvärda tennismatcher på Kungliga, ditt besök ute hos mig på Älgö och sist men inte minst den fantastiska herrmiddagen på Villa Jägarbacken.

Hilding det är så skönt att du finns. Du representerar en av de få som jag beundrar idag. Det var skönt när jag kunde ha auktoritetstro. Det finns någonting att luta sig emot. Jag fick leva i tron att alla beslut ”där uppe” skedde i största visdom och under iakttagande av god moral och etik. Tyvärr tycks nu den tiden vara helt förbi. Det är oerhört frustrerande att se alla okunniga människor omkring mig. Det är inte bara kronan som devalverats i Sverige. Det är också kunskaperna. Det är kanske så att korrelationskoefficienten dem emellan är +1?

Nu kommer jag på en koppling till emellan oss. Du har berättat för mig att du i din vetenskapliga gärning mötte stort motstånd från kollegor som såg ner på din forskning för att den byggde på empirisk erfarenhet och inte kunde relateras till ”fjärde gradens differentialekvation”. Jag sitter i allra högsta grad stolt i samma båt.

Nu skall du  därför få höra hur KTH:s Installationsteknik fungerar idag. Tor-Göran Malmsten och jag skulle ha gjort en s.k. forskning tillsammans. Forskningen gick ut på att kontrollera min mall för energiförbrukning och effekter i fastigheter. Jag betonade att storleken inte spelade någon roll. 500 lägenheter eller flera spelade ingen roll. Det tar mig nästan ingen extra tid att beräkna en ”limpa” till. Men KTH kan inte klara mer än 30 lägenheter trots att man har världens förnämsta beräkningsprogram för injustering av värmesystem och tillgång till KTH:s superdator. Varför? Jo, självklart därför indata tar oändlig tid att mata in.

Ragnar Widegren lärde mig en gång talesättet ” det bästa är det godas fiende”. Det är mitt i särklass mest använda talesätt. Du om någon förstår varför!

På tal om devalvering och KTH har den s.k. utvecklingen nu gått så långt att en teknolog ringde mig för att få hjälp med att lösa ett problem med en inkoppling till en flisanläggning. Jag tyckte att han kunde fråga sin egen institution för installationsteknik. Han hade gjort det men kunde inte få något svar. När jag då frågade hur undervisningen gick till fick jag klart för mig hur övningsassistenterna höll på och lärde olika kopplingar i de vattenburna systemen men inte hade någon aning om när och hur de skulle användas i praktiken.

Annat var det på din tid Hilding. Du lärde ut hur man skulle bygga och vi lärde oss det. Begreppet ”sjuka hus” hade inte uppfunnits ännu. Vi borde överväga om inte filmtiteln ”Tillbaka till framtiden” borde var något att sträva efter?

Ett sista exempel på kunskap/moral och etik. I Linköping finns en professor i energiteknik, Björn Karlsson, som hävdar att totala kostnaden för uppvärmning av bostad och varmvatten mer än halveras för ett hus med luftvärme kopplat till tidstaxan jämfört med hus som har traditionella energisystem. Han hävdar vidare om man använder luftvärme behöver man inte ta någon hänsyn till  husets värmekapacitet. Man klarar uppvärmningen i stort sett ändå på 8 timmar billig nattström. Björn Karlsson har bl.a. hänvisat till ett hus i Övertorneå som bevisar riktigheten i hans påstående.

Eftersom varje kunnig ingenjör inser att detta påstående präglas av lögn och/eller okunnighet åkte Stig Jansson upp till Övertorneå på egen bekostnad och besökte familjen. Frun i huset bekräftade att under den tid som experimenten pågick steg temperaturen i sovrummen till 24 à 25 grader och i värsta fall t.o.m. upp till 26 grader. Hela familjen mådde dåligt, fick sömnsvårigheter samt drabbades stundtals av huvudvärk. Trots detta kyldes huset ner under dagen så att det var kallt och otrevligt när de kom hem på kvällen.

Som du säkert minns så var jag med i radions P1 i Vetandets värld i april och november 1992. Jag hoppas att du tycker det skall bli roligt att lyssna på inslagen. You are wellcome!

Nu är jag tillbaka live igen. Hilding jag har förstått att våra politiska värderingar ligger nära varandra. Jag har därför tagit fram ur mitt arkiv Jens Orbacks inledning på hans sommarprogram 1993. Det flätar ihop politiska och allmänmänskliga värderingar till en skön poesi. Hoppas att du tycker detsamma?

Älgö den 20 september 2021



Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2021-09-21 18:30  Inlagd av: Rafael Ospino  Betyg: 5
Ja, du Hans.
Framtiden är alltid spännande, och kanske som mest när den granskas i det förflutnas skrattspegel. Tråkigt att "utvecklingen" mest verkar inneburit att vi stampar på ungefär samma fläck...

2021-09-21 19:56  Inlagd av: Hans Lönn
Ja, det är verkligen tråkigt att den s.k. utvecklingen står still! Hur sjuka kan människorna vara? Men jag tror att de snart måste krypa till korset för om det är injusterat med lågflöde på sekundärsidan så kan hela primärsidan också injusteras med lågflöde! Och det kommer att revolutionera hela fjärrvärmeindustrin!

Tillbaka