"Slutkommentar" till radondebatten

Denna slutkommentar fick inte publiceras i VVS-Forum

Till Göran Pershagen.

I slutänden är vi tydligen ganska överens. De tiotal epidemiologiska undersökningar som publicerats efter 1993 överensstämmer tydligen nära med den svenska studien. Och den ger inte entydiga besked om radonets farlighet för icke rökare. Vi är också övertygade om att det finns en klar riskökning för att få lungcancer bland de gruvarbetare som inte röker. Men de utsätts ju för helt andra nivåer! Vi är också rörande överens om att rökningen är den allt överskuggande orsaken till att en del drabbas av lungcancer.

Men vi är inte överens om att ytterligare forskning behöver göras kring radonproblemet när forskningen bedrivits i så många år utan att ge några entydiga resultat. Denna inställning från vår sida grundar sig på att vi är helt övertygade om att forskningsresurserna måste kanaliseras till viktigare ändamål. Sambandet mellan innemiljö och ohälsa är för dåligt utredda. Det verkliga problemet för vår hälsa ligger i hus med mögel och allehanda kemiska emissioner.  

Till Lars Mjönäs och Michael Ressner.

Det finns inte alls något motsatsförhållande mellan radon och fukt/mögel. Det är bara en fråga om att använda resurserna på bästa möjliga sätt. Tyvärr har vi nog kanske inte uttryckt oss kristallklart när det gäller riskerna med mögel/kemiska emissioner.

Det handlar ju självklart inte bara om att få cancer utan också om att dessa emissioner ger människorna ett ofantligt lidande redan efter några dagars exponering och förorsakar samhället stora sjukvårdskostnader. Att inrikta i stort sett all forskning på något femtiotals fall när hundratusentals människor uppenbart lider av överkänslighet som bl.a. förorsakats av dåliga inomhusmiljöer är minst sagt oförsvarligt.

Vi rekommenderar Er att läsa Ulf Rengholts insiktsfulla debattinlägg på sidan 116 i nr 4/2002. Tyvärr har vi alltför ofta noterat att inneklimatet fixas med mera ventilation. Myndigheterna saknar insikt om att inte all ventilation i världen kan lösa problemen med ett dåligt inomhusklimat. Att angripa problemet på detta sätt kan jämföras med att åtgärda ett läckande tak genom att måla om innertaket men inte laga skadan på yttertaket som gör att det läcker.

Hans Lönn     Tony Kronevi

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka