Faktaruta om tävling om energisnål stadskärna i Falun/Grönköping

I Falun finns en centrumförening, Centrala Stadsrum, sedan lång tid för att utveckla ett samarbete mellan kommunen och de olika företag och organisationer som verkar i stadskärnan.

I en förstudie och inventering av möjligheter att minska energianvändningen i stadskärnan framkom att det fanns stora potentialer att minska energianvändningen i stadskärnans 102 fastigheter.

Före det att Centrala Stadsrum går vidare i projektet anordnar man en ”tävling” för att få ta del av andra aktörers syn på hur energianvändningen skulle kunna förbättras. Målsättningen för projektet är mycket lågt satt, nämligen endast minskning av energianvändningen med 20 %.

Tävlingen utlystes den 18 november 2002. Sista dag för inlämnande av tävlingsförslag var den 3 februari 2003 och beslut om vinnare skulle ha meddelats den 31 mars men i verkligheten gick meddelande ut den 13 mars långt innan juryn ens fått ta del av inlämnade förslag och haft sitt första och enda ”arbetssammanträde” den 25 mars.

Det är svårt att avstå från att driva med en del av samhället när det klockrent kan liknas vid Grönköping. Läs och "njut" av den ännu ej publicerade artikeln i Grönköpings Veckoblad.

Centrala Grönköping har länge plågats av höga kostnader och dålig miljö. Vad ligger närmare tillhands än att den sedan länge verksamma centrumföreningen, Centrala Stadsrum, utlyser en täfling för alla andra aktörers syn på energianvändningen.

Eftersom resultatet från täflingen förhoppningsfullt skall användas i ett större nationellt och internationellt sammanhang bidrar samhällets alla krafter till finansieringen. Eller vad sägs om att bidrag erhålles från Kungliga Huvudstadens förlängda arm i Fredrikstuna, den lokala högskolan i Grönköping liksom dess forskningsråd, energileverantören i Grönköping och sist men inte minst från alla förhoppningsfulla fastighetsägare i Grönköping, som länge plågats av att alla tidigare energisparinsatser inte motsvarats av utlovade besparingar.

Täflingens status höjes ytterligare genom att en styrgrupp för projektet tillsätts liksom den mycket viktiga juryn, som till skillnad mot andra juryer inte skall få ta del av täflingsförslagen förrän den inhyrda konsulten har fattat alla beslut. För säkerhets skull informeras inte heller den rake och trevlige representanten för fastighetsägarna, i Grönköping med stor omnejd, i juryn, herr Hansolof Dunge om att styrgruppen i förväg har beslutat att utvärderingen av alla förslag skall hemligstämplas. Det ställer ju till så mycket bekymmer om någon utanför Grönköping skulle kunna ifrågasätta alla ärliga avsikter.

Skolan i Grönköping har lovordats av det lokala såssepartiet. Därför faller det sig naturligt att kriterierna för utvärderingen av täflingsförslagen skall bli lika flummiga som skolan. Honnörsord som genomförbarhet, samverkansformer, nytänkande och tvärvetenskap får så klart samma tyngd som kostnadseffektivitet. Den som i fina ordalag kan föra juryn bakom ljuset vinner överlägset för det är av inget större intresse för juryn att investeringarna betalar sig tillbaka snabbt och varar i många år. Grönköping ligger ju i ett rikt land, som länge har levt i tron på att ineffektivitet ökar den s.k. bruttonationalprodukten. Ju flera gånger man kan göra om samma sak desto större blir välfärden i landet.

Vitsjöbaden den 3 april 2003.
Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka