Optimering av fjärrvärmenät

Både fjärrvärmeleverantörerna i Sverige och andra länder tycks tro att de står inför omfattande investeringar i nya produktionsanläggningar för att kunna ansluta alla nya kunder, som har insett fjärrvärmens fördelar. Denna inställning från leverantörernas sida är direkt felaktig.

Det är en utbredd missuppfattning i branschen att det behövs mycket kostnadskrävande åtgärder för att effektivisera energianvändningen. Genom att trimma in befintliga installationer med få utbyten av billiga delar kan man i genomsnitt få en trettioprocentig energieffektivisering. Återbetalningstiden för dessa åtgärder överstiger sällan två år.

Vi har nu 25 års erfarenhet av vår förenklade och snabba beräkningsmetod, som bygger på att byggnadens ”nödvändiga” energianvändning fastställs. Metoden är ingenjörstekniskt riktig på så sätt att alla klimatskärmsareor och volymer beräknas exakt liksom att teoretiska U-värden fastställs för väggar och tak. Beräkningsmetodens resultat jämförs med vad byggnaden har för verklig energianvändning. Därigenom får man snabbt en uppfattning om vad en energieffektivisering skulle ge!

Om fjärrvärmeleverantörerna ska ansluta fler fastigheter till sina nät är det optimalt för samhället, ur miljö- och kostnadssynpunkt, att man i stället för effektutbyggnad förändrar befintliga installationer på sekundärsidan. Rent teoretiskt kan man sålunda ansluta mer än 40 procent flera lägenheter eller lokaler om alla fastigheter åtgärdas.

Problemet är att man drar runt för mycket vatten på sekundärsidan. I stort sett alla fastigheter är injusterade som högflödessystem. Det innebär att man får stora friktionsförluster och svårt för att få fram tillräckligt flöde genom att trycket över ventilen blir otillräckligt. Vi arbetar med lågflödessystem och får på det sättet bort ca 96 procent av friktionsförlusterna och därigenom mycket lättare att injustera systemen.

I ett av de projekt vi har arbetat med fanns ett flertal cirkulationspumpar installerade på flera kW - en huvudpump och ett antal underpumpar plus förstärkningspumpar i systemet. Dessutom hade det inte funnits vatten i radiatorerna i de tre översta våningarna sedan huset byggdes 1932. Vi satte i stället in två cirkulationspumpar, en för kontorsdelen och en för bostäderna på vardera 100 W och fick fram vattnet till de översta våningarna. Ventilationen tryckbalanserades. Resultatet av åtgärderna blev att fastighetsägaren sparade 1 miljon kWh av förbrukningen före åtgärderna på 3.5 miljoner kWh. Återbetalningstiden var ett år och sparbössan har nu tickat på i 17 år!

Älgö 041020
Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka