Illustrerad vetenskap eller bättre Illusorisk vetenskap.

I nr 15/2006 av Illvet får redaktionen en uppföljningsfråga på en artikel om hur värme överförs från en radiator.

Svaret innehåller den för mig mycket intressanta upplysningen att en svart radiator avger mer värme än en vit. Allt beroende på att det som vi alla vet, en svart yta absorberar mera värme än en vit som träffas av värmestrålar. Det fysikaliska fenomenet är reversibelt. Jag blir aldrig för gammal för att lära mig något nytt till skillnad mot Illvet, som inte är intresserade av att ta del av hur sanningen ser ut när man drar konsekvenserna av detta.

För mig öppnas tankar som att om vi istället använde oss av svarta radiatorer kunde vi göra dem mindre och på så sätt spara stål. Men redaktionen svarar att det kan man inte göra för då går det inte att hålla en jämn temperatur i huset, eftersom radiatorerna blir kallare ju längre bort från pannan de står. Vilken tablå!

Jag skulle bra gärna vilja ha reda på om det är någon professor på KTH, CTH eller LTH som ”hjälpt” redaktionen med detta svar. Jag får väl hoppas att det inte är så dåligt ställt på våra tekniska högskolor och utgår från att det är redaktionen som ”totat” ihop detta osannolikt dåliga svar. Verkligheten ser ut som följer.

Merparten av alla radiatorer är parallellkopplade. Det innebär att det avkylda vattnet går direkt tillbaka till värmekällan. Men det finns en numera ej använd princip i nyproduktionen för kopplingen av radiatorerna, seriekoppling! Men även då blir svaret fel.

Seriekopplade radiatorer ligger bara på en slinga. Hela huset är inte seriekopplat! Och seriekopplingen går till så att en del av vattnet leds upp till radiatorn och resten leds förbi och blandas med det vatten som varit i radiatorn. Det gör att vattnet blir kallare som kommer till nästa radiator. Men om nu den svarta radiatorn skulle kyla ner vattnet bättre så ges den ett mindre flöde via den fördelningsventil som sitter under radiatorn!

Nej vita radiatorer använder vi av slentrian och för att vi troligtvis tycker att det är estetiskt tilltalande. Så min konklusion av detta blir att jag inte kan lita på att någonting är sant som står i Illvet eftersom tidningen inte visat något som helst intresse för att ta till sig sanningen.

Älgö den 11 november 2006
Hans Lönn  

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2016-08-19 17:37  Inlagd av: Bengt-Arne Johansson  Betyg: 5
Hans Lönn har här helt rätt, svart absorberar mer värmestrålning samt omvänt då även avger mer värmestrålning.
Effekten av att ha svarta element kan i parallell ses som det samma som att man valt större (vita) radiatorer, något som ju tar mer plats.
Hela tankevurpan som "Illvet" tillfört är under förutsättningen att ingen reglering (termostat) är närvarande, vilket är ytterst märkligt resonemang då ingen energieffektivitet då kan uppnås = man eldar för kråkorna = är alla hästarna hemma?

2016-08-19 22:50  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Bengt-Arne!

Snacka om fördröjd utlösning! Jag skrev artikeln i november 2006 och först nu har någon reagerat! Snart ett snyggt 10-årsjubileum!

Tack snälla Bengt-Arne för att du reagerat nu i alla fall! Tyvärr kvarstår faktum att idiotin som Illvet skrev om inte gick att ändra på - man hade inget intresse av att sanningen skulle komma fram!

Då kunde jag möjligtvis hoppas på att den "professor" som låg bakom skulle våga framträda men idag är det ingen tvekan om att allt spårat ur i Sverige! KTH och CTH kan inte ens föra en dialog!

Tyvärr kan jag inte bara låta din kommentar om termostatventilen stå utan kommentar!

Termostatkroppen har bara en funktion att fylla - att strypa flödet om det kommer onormala värmetillskott. Innanför termostatkroppen finns en förinställningsventil som du reglerar flödet med så att varje radiator får rätt flöde och värmesystemet kommer i balans!  

Tillbaka