Detaljplaneprocessen på Älgö

Realitysåpan fortsätter på Älgö. Nu har överklagandena nått Kammarrätten om gatukostnaderna och Miljödepartementet hos Regeringen om själva detaljplanen. I mitt yttrande har jag beskrivit bakgrunden till vad som pågår.

BAKGRUND

Hela detaljplaneprocessen, varav gatukostnadsutredningen är en del, är en enda lång exposé över samhällets tillkortakommanden. Kunskap värderas till noll. Mygel och manipulerande är i legio. Inte en enda gång under processen har det förts en dialog grundad på kunskaper utan det har bara handlat om hur man skenfäktar med olika tyckanden. Det är inte värdigt, ett på papperet så högt stående samhälle som Sverige! Vad är det för dold agenda som styr detta vidriga beteende?

Kortfattat skall jag försöka något litet belysa vad som skett. En sällan skådad majoritet, mellan 80 och 85 procent, av älgöborna har inte velat ha kommunalt VA och breddade vägar. Detta har framkommit vid varje enkät, efter samråd, efter yttranden och överklaganden men ingen ”samhällsinstans” har tagit någon som helst notis. Det har visserligen framgått av de sammanställningar som gjorts att vi yttrat oss men när nästa planförslag kommit har man inte tagit någon som helst hänsyn till våra åsikter och kunskaper.

I stort sett handlar planen om att samhället måste hjälpa till att trygga vattenförsörjningen. Vi måste ha ett ur smittskyddssynpunkt oklanderligt vatten och tillräckliga mängder.

Det finns sprickzoner på Älgö som uppstod för 5 à 10 tusen år sedan då inlandsisen drog sig tillbaka och som förorsakade jordbävningar med upp till 9.2 på Richterskalan! I dessa zoner finns det ett överflöd av vatten. Älgös grundvattentillgång är inte beroende av storleken på Älgö utan grundvattnet står i förbindelse med Tyresölandet och Ingarösidan! Det har vi velat visa vetenskapligt och även fått en offert på 75000 SEK för att genomföra analysen. I stället har kommunen lagt ner mer än 2 miljoner SEK på en olagligt upphandlad och ett värdelöst it-projekt om förutsättningar för ”Älgöplanens” genomförande.
Vad beträffar mängden så finns det åtminstone en brunn på Älgö med 7000 timliter som skulle kunna försörja hela Älgö. Det råder alltså ingen som helst vattenbrist, det är bara en fråga om att mängderna är ojämnt fördelade.

Vattenkvaliteten, på vårt nuvarande grundvatten, tillhör de bästa i landet om man jämför med liknande områden. Den har dessutom inte försämrats genom åren, snarare tvärtom. Carin Brand har på ett mycket förtjänstfullt sätt visat detta i en sammanställning över vattenprover och analyser som gjorts genom åren.

Trots att jag visat att mitt renade avloppsvatten är ur alla aspekter mycket renare än det som Käppalas reningsverk spyr ut är min anläggning inte godkänd när detaljplanen i sin nuvarande utformning fastställts. Mitt avloppsvatten är drickbart! Tag en klunk av det vatten som Käppala släpper ut i Höggarnsfjärden. Om man inte avlider inom något dygn så blir man sjuk för resten av livet!

Vad beträffar våra vägar så har de kapacitetsprovats genom åren varje sommar. Då är Älgö bebott till kanske mer än 100 procent och ändå kan vi inte klaga på framkomligheten. Ändå så kommer kommunen med förslag om breddningar av både Älgövägen och de inre vägarna vars kostnader inte på något sätt motsvarar nyttan!

Jag vill avsluta med en liten reflektion kring att EU har fastställt 15 miljömål för framtiden. Sverige är så klart en stor tillskyndare. På pappret ja, men i verkligheten är det ingen som bryr sig! Älgö kunde, och kan föresten fortfarande, ha blivit ett område som hela världen skulle ha kommit till för att studera och se hur man löser miljöfrågorna på ett lokalt plan med ett mycket bättre slutresultat än med samhällets okänsliga mastodontlösningar.

Älgö den 27 april 2007
Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka