Jag fick en bok!

Denna artikel är särskilt skriven för Leipzig University eftersom de ständigt är på alerten och kollar in mina artiklar.

Jag fick en bok om grundprinciper för pumpteknik. Våra fantastiska pumpar som utvecklats sedan Arkimedes dagar för att hjälpa vårt moderna samhälle att få friskt dricksvatten, ta hand om avloppsvattnet, pumpa runt varmt vatten till våra radiatorer, hålla vvc: n igång. You name it!

”Pumphandboken” från Wilo är utgiven på svenska. Men det är klart som korvspad att vår svenska gren av Wilo inte gjort någonting annat än översatt ”mästerverket”! Merparten av boken handlar om cirkulationspumparna för våra värmesystem. Och kors i taket, tyskarna är ändå mera borta i det blå när de beskriver hur ett värmesystem skall få sitt vatten med hjälp av cirkulationspumpen än vad våra odugliga tekniska högskolor är!

Man tror inte sina ögon när kopplingsschemat för ett slutet värmesystem med någon form av värmekälla, olja, gas, flis, torv etc., saknar en trevägsventil! Inget returvatten blandas alltså in så att rätt börvärde kan innehållas. Men hur ända in i glödheta går då regleringen till? Jo, tro mig eller ej, flödet varieras beroende på utomhustemperaturen! Ju kallare det är ute desto högre flöde alltså!

Detta är oerhört listigt för att ytterligare komplicera ett enkelt problem så att alla i branschen kan få sälja ändå mera prylar för att klara av de problem man ”konstruerat”. I Sverige lyckades man en tid med konststycket 1-rörs system. Nu saligen dött. Då hade man skapat ett 3D-problem. Injusteringen skulle kompensera för – förutom värmebehovet i rummet – temperaturfallet och de friktionsförluster (tryckfall) som uppstår i systemet.

Tyskarna är bäst! De lägger till ytterligare en variabel. 3D är i alla fall fattbart men begriper Du någonting om det är 4D? Med de variabla flödena kommer ju även friktionsförlusterna att variera. Detta är ju total idioti! Tyvärr lever ju inte Einstein längre annars skulle kanske VVS-branschen ha kunnat utvärdera hans idéer.

Nej, ”älskade” tyskar kom hit så skall jag lära Er hur man gör problemet med injustering till ett ”enfaldigt” problem. Alltså endast göra förinställningen utifrån rummets värmebehov. Och det kommer jag att göra med hjälp av Wilos fantastiska pump (Dp –c) som håller konstant pumptryck på 1.5 meter.

Älgö den 29 september 2007
Hans Lönn

PS. Den 7 november 2009.
Jag använder mig nuförtiden alltid av en av Grundfos Magna-pumpar, som ställs på 1 mvp lyfthöjd, av två anledningar. Den är billigare och så slipper jag marknadsföra ett företag som bedriver en så oseriös forskning tillsammans med Per Fahlén. Som sagt man tar sig för pannan, "att forska på att det skall vara en cirkulationspump på varje radiator"!!!

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2007-10-12 09:38  Inlagd av: Hans Lönn
Jag har fått feedback på denna artikel i andra fora. Det behöver inte betyda att flödet ändras, ju kallare det är desto större flöde. Tyskarna har tagit fram så sofistikerade pannor att de kan leverera "rätt börvärde". Men "phan trot" att de också klarar av att reglera ved-, flis- och torvpannor utan stora pendlingar i framledningstemperaturen. Åtminstone har jag inte kunnat få någon som har förklarat hur det går till.
Faktum kvarstår. Det är totalt meningslöst att i en svensk handbok beskriva ett regersystem som i princip aldrig förekommer.
Hans Lönn

2007-10-25 13:42  Inlagd av: Thomas Nord  Betyg: 5
Skönt att se att det finns någon som står på sig fortfarande. Vore kul om man kunde släppa de elementära sakerna och förfina detaljerna.

2007-11-15 16:58  Inlagd av: Hans Lönn
Man tackar för Ditt erkännande Thomas! Det skall bli kul att se om den tekniska chefen på Wilo återkommer nu! Han visste att jag skulle gå upp till Basecampen i Mount Everest och vara hemma igen som i måndags. Tyvärr har jag ingen större förhoppning för Grundfoss har på samma sätt stuckit huvudet i busken och aldrig återkommit.


2007-11-26 18:11  Betyg: 4
Kul med någon som vågar tala ur skägget.
Mycket bra med denna artikelsamling.
Jag skall försöka lägga mig i debatten för att förhoppningsvis driva kunskapsnivån.
Vad menar du med att man måste ha en 3vägsventil ?
I en fjärrvärmeväxlare styr man börvärdet på radiatorkretsen med en 2vägsventil på primärsidan.
Men det var väl inte detta fall du avsåg ?
en 3vägsventil på sekundärsidan är i detta fall inte effektivt. Man vill köra allt vatten genom växlaren för att få bästa värmeöverföring. om det inte är möjliget eller önskvärt betyder det att man har onödigt högt flöde. varför skulle man låta delflöde passera förbi växlare uten att värmas upp ? Det flödet gör ingen nytta och kan därför tas bort helt. Eller har jag missuppfattat något?

2007-11-26 19:47  Inlagd av: Hans Lönn
Trevligt Matts att Du reagerade så snabbt!
Figuren i boken är ju ritad med en "konventionell" värmekälla som panna för olja, gas, flis, ved (you name it) och då måste vi ha en trevägsventil för att blanda returvattnet till rätt börvärde. Eller?
Självklart avser inte figuren en fjärrvärmeväxlare. Den styrs ju med en tvåvägsventil som släpper igenom ett nödvändigt flöde för att ge rätt börvärde på sekundärsidan.




2007-11-26 20:37  Inlagd av: Matts Lindgren
Naturligtvis.
Ville bara kolla att du var med.

Tillbaka