Lägre varmvattenförbrukning än väntat.

I VVS-Forum nr 12/2009 finns en nyhetsartikel om vv-förbrukningen i svenska småhus med ovanstående rubrik. Som vanligt är det Energimyndigheten som ådagalägger sin inkompetens eller oförmåga att kunna det man borde kunna utan ny forskning.

I åratal har man använt sig av den föga trovärdiga upplysningen att varmvattenförbrukningen i våra småhus är 5000 kWh per år och det grundat på att varmvattnet drar 20 procent av energianvändningen. Typiskt för ett samhälle som t.o.m. är så blåst att man ställer krav på att energianvändningen skall vara ett visst antal kWh/m2 oberoende av hur stort eller litet huset är och i stort sett oberoende av var huset är beläget i Sverige. Trots att graddagarna ger en skillnad i energianvändning på mer än 100 procent så ligger kravet på att norra Sverige bara skall få använda ca 20 procent mera.

Nu har ny forskning visat att varmvattnet drar i genomsnitt 2700 kWh per år. Vilken framgång! Det penibla är ju bara att det kom man fram till i forskning som gjordes redan under 1970-talet. Jag använde mig av den forskningen när jag skrev ”Spara Energi” 1984. I min handbok kan man läsa att energianvändningen för vattnet i ett småhus är 2000 kWh plus 400 per person som bor i huset, dvs. 2800 kWh per år i ett hus som har två boende!

Och så har man kunnat konstatera att andelen varmvatten i både småhus och lägenheter i flerbostadshus är 32 à 33 procent. Så intressant! Det är bara så att det har jag använt mig av i min mall sedan 1980. Kallvattnets temperatur höjs med 10 grader och varmvattnets med 40 grader. Det betyder för den som kan litet matematik att den totala temperaturförhöjningen blir ca 20 grader, eller 23.25 kWh/m3!

Det är beklämmande att våra skattepengar skall få slängas i sjön. Men jag har ett kreativt förslag på hur man i alla fall skulle kunna få någon glädje av alla anslag som Energimyndigheten gödslar med:

Lös ut SMHI för vad det skulle kosta att få graddagsstatistiken gratis via nätet!



Det kan ju inte vara många miljoner som SMHI får in på att göra den oåtkomlig eller i varje fall till alldeles för höga kostnader för en liten fastighetsägare! Det skulle vi verkligen kunna spara mycket energi på – om det nu är ett reellt samhällsintresse eller bara ett spel för gallerierna.

PS. För den som inte vet hur man beräknar antalet graddagar så är det bara att gå in på Wikipedia. Jag har skrivit texten där själv!

Åre den 16 januari 2010

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka