Krönikörernas mästare, Hans Nilsson.

Finns det någon i ”energieffektiviseringsbranschen” som får större utrymme? Hans´ krönikor lyser varje månad upp våra facktidskrifter, särskilt Energimagasinet.

Vad är en krönika egentligen? Wikipedia hjälper mig på traven. En krönika är en litterär genre, där ett faktiskt händelseförlopp refereras och kommenteras kronologiskt. Givetvis framställs upphovsmannens personliga åsikter. Med denna beskrivning så lever Hans Nilsson verkligen upp till epitetet krönikör.

Det är ställt utom allt tvivel att Hans´ krönikor alltid innehåller en massa fakta. Fattas bara annat – som ordförande både i EnergiRådgivarna och
Energieffektiviseringsföretagen (EEF) har han tillgång till all information och är ett viktigt ansikte utåt för branschen!

Min fråga är bara om Hans tillför något väsentligt som gör oss bättre som energieffektiviserare? Tyvärr måste jag besvara frågan med ett bestämt nej! Några exempel bara.

När han skriver en krönika om Tomas Bruces energieffektiviseringsutredning så konstaterar Hans klockrent att ”Energieffektivisering finns inte på energileverantörernas karta”. Men enligt Hans Nilsson har samma utredning undvikit följande problem och möjligheter:  

*Ändra prisstrukturen så att det blir mera rörliga i stället för fasta kostnader i taxan.
*Genom att göra kostnaderna mera begripliga på räkningarna.
*Verka aktivt för effektivare produkter.
*Göra det möjligt att fondera medel så att effektiviseringsåtgärderna kan finansieras.

Tyvärr så tillför detta ingenting! Allt tal om morötter, piskor, styrmedel eller vad det nu kallas är ju helt irrelevant när det sedan decennier funnits lönsamma åtgärder som aldrig vidtagits.

I den senaste krönikan i Energimagasinet, ”Allt går ju med elektricitet…” får vi oss till livs alla problem som är förknippade med om vi får mer tillgång till el för transporter och värmepumpar. Den visionen är enligt Hans en partsinlaga! Men artikeln innehåller, i alla fall för mig, för första gången ett försök till att komma med något reellt råd kring hur man skall göra för att komma bort från ”styrmedlen”!

Hans hakar på FERA:s rekommendation att gräva fram ”kunskapsbanken” som Vattenfalls ”Uppdrag 2000” tog fram! Det är beklämmande att se sådana råd! Jag vill bara påminna om vad som står i en av alla artiklar på denna hemsida!

"Någon gång i början på 1990 (tror jag) fick Lennart Edström i Luleå (vd mm för Abelko som bl.a. gör styrsystemen för eluppvärmning) förfrågan om han ville ingå i styrelsen för Vattenfalls nya projekt Uppdrag 2000. Han blev eld och lågor och åkte ner till Stockholm för att få närmare information. Han konstaterade att all tänkt forskning var onödig. Det var bara att vända sig till Hans Lönn som redan hade efterfrågade kunskaper! Han tackade följdriktigt nej till uppdraget och Vattenfall hörde så klart inte av sig till mig. Vilket bl.a. ledde till att deras värmepumpsprojekt i ett stort villaområde i Surte misslyckades totalt."

Det finns absolut ingenting av värde i Uppdrag 2000!

Jag börjar nu undra om alla sådana här krönikor bara är ett spel för gallerierna?



Varför har inte EnergiRådgivarna tagit avstånd från de ”kriminellt” dåliga Energideklarationerna av våra byggnader? Och kommit med förslag om hur de skulle göras i stället!

Jag fick häromdagen se energideklarationen för mitt hus med 46 lägenheter i Åre. Inledningsvis konstaterades att det var en ovanligt låg förbrukning jämfört med “motsvarande” byggnader. Därefter ligger ett standardPM med, som överhuvudtaget inte är avsett för vårt hus, som talar om tilläggsisolering av fasaderna, injustering av värmesystemet etcetera men inte ett enda ord om hur mycket man då skulle spara. Det är ingenting annat än en skandal att jag skall vara med och betala 15 000 kr för en sådan dynga! Värdet är noll och egentligen borde vi stämma staten för detta trams!

Vilket av alla dessa odugliga företag har då gjort den meningslösa energideklarationen? Jo, Grontmij! Ironiskt nog så har jag tidigare kommenterat en helsidesannons i tidningen Affärsvärlden om att Grontmij är ett nytt svenskt ord för intelligenta lösningar. Det är som bekant lättare att formulera fina slogans än att leva upp till dem!

Och så är Hans ordförande i EEF. Jag är helt övertygad om att dessa företag inte har något som helst intresse av att åstadkomma några energieffektiviseringar. De har genom åren visat att de endast är intresserade av att få nya jobb och sälja så många prylar som möjligt!

Spiken i kistan för skutan Moder Svea kommer att framstå i en tydlig dager när ingen tidning eller enskild individ kommer att ta upp denna kastade handske! Ett tigande är ju att acceptera mina fakta, eller?

Åre den 17 januari 2010

Hans Lönn    

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2013-06-20 18:28  Inlagd av: Göran Fredriksson
Instämmer i att "krönikörens" hänvisning till undvikna problem tillför noll. Det är mest ord från en skrivbordsmänniska.

T.ex. mer rörliga avgifter i taxan. Vilken taxa avses? Elpriset är helt rörligt. Elnätbolagens kostnader är i huvudsak fasta, en rörligare elnättaxa bör leda till ett effektivare utnyttjat elnät vilket skulle innebära ett rörligt påslag när det är högbelastning när det är mycket kallt ute. Sådana påslag kommer. EI har föreslagit att det kravet skall tas in i ellagen. Rörliga elnätavgifter måste för att vara relevanta avse effektuttagen men det blir då maxuttag påer år. Mer rörliga avgifter övriga tider leder till att näten utnyttjas sämre varför nätbolagen måste ta ut kostnaderna på annat sätt ändå. Då blir räkningarna än mer obegripliga för konsumenterna som dessutom luras att spara på nätkapacitet som det inte är brist på när det inte är mycket kallt ute.

Verka aktivt för effektivare produkter. Rena ordbajset. Verkar man nu passivt? Marknaden tar fram bättre produkter än byråkrater.

Fondera medel är skrivbordsmänniskornas favorituttryck. Medel skall samlas i fonder som bara får användas till deras favoritprojekt utan konkurrens. Det är väl knappast brist på pengar i bankerna. När man lånar i bank skapar dessa pengarna som behövs.


2013-06-20 22:51  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Göran!
Du tycks ha blivit mera klarsynt på gamla dar eller är det bara så att vi är så överens nu? Du minns väl vår "stora" debatt kring min sons artikel?

Tillbaka