Varför är det oljud i radiatorventilerna?

I VVS-Forum nr 12/2009 var det en intressant artikel, ”Vad gör vi åt oljudet i radiatorerna?” VVS Företagen svarar via chefen för Branschutveckling, Energiteknik och miljö, Roland Jonsson. Med tanke på vad som komma skall i denna artikel så borde Roland vara chef för Branschbevarande.

Det hade varit klädsamt om Roland skrivit att ”flödet/trycket över ventilen är för högt”! Men inte ens det står det! Det kan vara för högt står det! Sedan följer en massa bortförklaringar kring varför värmen släpps på för tidigt. Åtgärden att ändra startpunkten liksom att sänka kurvan är så klart riktiga kommentarer.

Sedan kommer en ofattbar groda! ”Moderna värmeregleringar och tryckstyrda cirkulationspumpar samarbetar inte”! Det är just det de gör. Samarbetar alltså. Om alla termostatkroppar stänger på solsidan så varvas pumpen ner så att samma tillgängliga tryck finns över ventilerna på skuggsidan! Så genialt! Om det sedan blir för varmt även på skuggsidan så stänger ju termostatkropparna även där och pumpen varvar ner! Förslaget att ”värmekurvan” skulle parallellförskjutas nedåt är ofattbart dumt och är verkligen inte värd någon egen artikel!

Svaret är inte till någon som helst hjälp för den som lider av oljudet! Det tillgängliga trycket måste alltså tas ner och det är ju just det som är branschens dilemma sedan minst 30 år tillbaka. Man har inte velat lyssna! Snarare är det så att det finns en tendens idag till att trycken ytterligare ökas för att man skall göra 55/45-system och samtidigt minska rördimensionerna!

Jag har erbjudit VVS Företagen att ordna ett seminarium om detta men man har inget intresse. Men jag förstår det så väl – hur skulle det gå om man medverkade till att en massa prylar inte längre skulle kunna säljas?

Roland uttrycker sig så fint i ett mail till mig, ”En målsättning som alla skulle ha är att lära sig något nytt varje dag”. Så tråkigt att verkligheten snarare är att aldrig lära sig något nytt!

Historisk återblick med inslag av kunskapsåterföring.



Kan man tänka sig att VVS-branschen inte har lärt sig någonting under de 30 år som jag varit verksam i den? Jag vill bara påminna om vad jag skrev i nr 11/1998 av VVS-Forum under rubriken "Märkligt om termostater". Där står det klart och tydligt att om "tryckfallet" över ventilen är 10 kPa eller 1 mvp och flödet 10 à 20 liter per timme blir ljudnivån 10dB(A). Om tryckfallet är 3 mvp och flödet 100 liter per timme blir ljudnivån över 25 dB(A).

Det hade man vetat, troligtvis, i decennier på MMA. Jag skriver "tryckfallet" inom citat för att det enda jag lärt mig på de här åren är att tryckfallet är försumbart. Man måste ha ett tillgängligt tryck för att få vattnet igenom men tryckfallet är försumbart! Tänk så här: Vad är det för skillnad med ett rör om Du har en förträngning? Tryckfallet är det som uttrycks med hf just för förträngningen! Det är bara när vattnet strömmar ut i det fria som Du förlorar hela trycket!!

Men har någon lärt sig något av detta? Nej, ingen, inte ens MMA, för man fortsätter att “fjäska” för alla odugliga konsulter som fortsätter att projektera högflödessystem. MMA får ju på så sätt fortsätta att sälja alla sina prylar som kostar en massa pengar för att klara alla anomalier som uppstår och så stöter man ju inte sig med branschen, eller?

Branschen bara fortsätter att köra i sina gamla spår. I artikeln kan Ni läsa om att cirkulationspumpen till "mitt eget" hus med 46 lägenheter i Åre har en lyfthöjd på 14 mvp. Det är så klart oljud i ventilerna! Men det verkligt pinsamma för branschen och för min bostadsrättsförening är att jag gjorde om systemet till ett lågflödesd:o med 2 mvp och sparade 80 MWh per år av 330 st. Efter det att det var klart satte man tillbaka den gamla pumpen för att det "sket sig" med min dåvarande odugliga ordförande i föreningen. Grapenfelts VVS-byrå i Östersund, som projekterat anläggningen, kom villigt tillbaka och återställde, troligtvis, Sveriges sämsta hus ur VVS-synpunkt! Huset drog förresten de första åren 600 MWh innan något ljushuvud kom på att det nog måste vara något fel!

Just nu har jag "städat" upp, på Hammarbyhöjden, efter en sedvanligt samvetslös VVS-entreprenör och som också verkar som konsult eftersom han själv har beräknat och ställt in alla förinställningsvärden. Han gjorde jobbet i våras med följande filosofi. AN-ventilen från MMA är alldeles för "liten". Mot min vilja väljer han FV! Sedan sätter han dit en för stor cirkpump och ställer den på 5 mvp och hade jag inte protesterat så skulle termostatventilerna varit "spärrade" på 28 grader. (Då kan ju varje bostadsrättshavare själv ställa in önskad temperatur) Innan jag gjorde om systemet till ett lågflödesd:o med en lyfthöjd på 1 mvp var det oljud i nästan alla ventiler. Vad har då Christer Lindkvist vunnit med detta agerande? Jo, så klart att han klarat jobbet så snabbt som möjligt och med så stor vinst som möjligt. Att han dessutom inte talade om vad huset borde dra är ju ingenting att orda om för det gör ju ALLA andra i Sverige också! Alltså ingen talar om vad huset borde dra - utom undertecknad. Men det är ju väldigt ointressant, eller? Att sedan Fastighetsägareföreningen i Stockholm rekommenderar Christer säger ju allt om hur dåligt allting fungerar! Inte heller Örebro Universitet bryr sig för att nu inte tala om CTH, KTH och LTH!

Åre den 22 januari 2010

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2010-02-15 17:22  Inlagd av: Lars Blomqvist
Det låter som ett eko från förr - och Byggforskningsrådet Bengt Malmsten. Han berättade t ex om ett antal tokdimensionerade fjv-centraler i Kiruna.
På dom bara!

2010-02-15 18:42  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Lars!
Du är tydligen en mogen man som har det fina perspektivet på livet att Du tagit del av min husguds sätt att vara och överlägsna kunskapsnivå!
Mänskligheten har alltså inte kommit ett dugg längre sedan Bengts dagar. Leve hans minne!
För övrigt var det Sweco-Theorells ingenjörsfirma som projekterade stadshusets värmecentral i Kiruna. De har ännu i denna dag inte tillstått sin överlägsna okunnighet!

2013-01-13 20:27  Inlagd av: Ingrid Bergengren
Intressant information! Jag bor i ett litet hyreshus från 20-talet. Värmesystemet har tidigare varit helt tyst men nu har nya värden installerat MMA-termostater som strypts till 20-21 grader. Värmesystemet har löpt amok med oljud och vibrationer.Går inte att bo där:-( Vad kan man göra? Vore tacksam för svar!

2013-01-14 09:43  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Ingrid!
Så jobbigt det är för mig att än en gång få bevis för att min bransch inte fungerar! Jag vet vad det är för fel! Cirkulationspumpen är för stor! Men det är för mycket arbete för mig att göra en beskrivning på dessa rader! Ring mig! 0704 - 80 63 95

2014-04-18 08:48  Inlagd av: louis
Hej
Har problem i en nyproducerad lägenhet. VS pumpen tjuter så att det blir stomljud. Jag har klagat och byggaren kommer att försöka fixa det. Pumpen är idag inställd på 10mvp till ett 7 våningshus. Skulle varit bra om ni kunde kolla eller komma med bra tips.

2014-04-20 10:04  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Louis!

Jag vet inte om jag skall bli förbannad och upprörd eller gråtfärdig över din förfrågan! Det är så penibelt för branschen att man inte vill lära sig någonting!

En pump med 10 mvp i ett 7-våningshus är ju direkt löjligt! Det visar att projektören inte har någon aning om vad han sysslar med! Han har säkert i sin förtvivlan över att huset var så högt valt den största pumpen han kunde hitta för att lyfta vattnet i alla fall en bit på vägen!

Nu är det så att pumpens lyfthöjd inte har någonting att göra med husets höjd! Pumpen är till för att driva vattnet runt till alla radiatorer och övervinna de friktionsförluster som uppkommer!

En intressant forskningsuppgift borde vara att ta reda på hur många odugliga VVS-projektörer det finns som har denna felaktiga uppfattning! En fräck gissning från min sida är att minst 25 % saknar varje kunskap om detta!

Jag tvivlar inte en sekund på att jag skulle ha kunnat genomföra injusteringen med en "lyfthöjd" på pumpen på 1 mvp om jag valt en Magnapump och med rätt lågflöde inställt!





2014-09-17 07:35  Inlagd av: Louis Malmberg
Hej
Har varit i kontakt med er innan gällande vår Brf och oljud i VS kretsen. Detta har åtgärdats med att sätta en gummibälj i riggen. Jag är orolig över att vårt system jobbar med alldeles för höga flöde och litar inte på att systemet är rätt injusterat. Det har förekommit läckage i VS kretsen och detta kan nog bero på för högt flöde. Skulle ni kunna kolla igenom vår anläggning åt oss? Vi är en helt ny Brf....

2014-09-17 18:31  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Louis!

Har du gift dig? Grattis! Eller annars har vi väl inte varit i kontakt tidigare? Dahlberg har blivit Malmberg?

Du har säkert rätt i att det är för stora flöden i er anläggning! Men det skall ni inte vara rädda och förbannade för - ni är inte ensamma! En hel bransch gör ju alltid fel på allting! Men det är beklämmande att det skall vara så! Men det är säkert en ringa tröst!

Som svar på din fråga vill jag bara säga att jag så klart ställer upp och hjälper er! Och jag behöver inte tvivla på att pumpen är alldeles för stor! Jag har ju under 30 år aldrig sett en pump som varit för liten!

Vänligen
Hans

2017-03-01 11:01  Inlagd av: Kristina
Hej Hans
Jag har mycket problem med tjutande element i min lägenhet. Jag bor på första våning, precis under rummet där värmeväxlare finns. Jag har varit hos grannar som bor högre upp och där hörs det ingenting. För tre veckor sedan installerade Prenad en ny värmeväxlare (vår gamla var 30 år gammal) och jag hoppades på att det skulle bli bättre men det blev bara ännu värre. På Prenad verkar de tycka att jag ska lära mig leva med oljudet för att enligt dem "blir det bara så på vissa ställe". Min förening är i Helsingborg och jag undrar om du kan rekommendera någon i Skåne som skulle kunna titta över vårt system  eftersom jag har tappat all förtroende för Prenad.

2017-03-01 19:33  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Kristina!

Det är för sorgligt att jag inte kan hjälpa dig med en tipsning om någon entreprenör i Skåne! Jag har visserligen en i Malmö men vi har samarbetat i 30 år nu och han gör inga jobb utan mig!

Jag vet inte vad du jobbar med men du skall veta att VVS-branschen måste vara den i särklass mest efterblivna som finns i Sverige och troligtvis i världen! De vill inte lära sig någonting och i stort sett samtliga är lika okunniga som Prenad som jag aldrig hört talas om!

Att byta värmeväxlaren var säkert en onödig åtgärd! Det hade varit mycket bättre och billigare att göra rent hela systemet och då hade växlaren blivit ren samtidigt! Att du har oväsen i din lägenhet beror så klart på att den ligger närmast cirkulationspumpen! Det framgår väl av min artikel som du läst?

Tillbaka