Det var en gång en cinilingenjör….

Sedan urminnes tider, åtminstone så länge som alla nu levande ingenjörer varit yrkesverksamma, hade denne ingenjör varit passiv när det gäller energieffektiviseringsfrågor. Vi kan kalla honom Snah Nnöl.

Snah ville inte lyssna på alla licentierade experter i landet Lagom. De hade i åratal i sin visdom förfäktat att för att energianvändningen skulle minska i våra fastigheter så skulle man tilläggsisolera fasaderna, byta fönstren till moderna högeffektiva fönster och framförallt skulle man även i husen, som alltid ventilerat sig själva, nu föra in ”frisk” luft i nya kanaler och ta bort den använda i nya kanaler. Knorren med det senare är så klart att då kan tilluften bli värmd av frånluften i en värmeväxlare!

I landet Lagom utnämns alltid den som ”tycks” vara bäst till nya fina poster. Det räcker att man suttit av tiden på ett antal poster eller deltagit i en massa forskningsprojekt så är man kvalificerad. Eller så utnämner man den som har ”anpassningsbara” åsikter! Om man sedan tillfört någonting är totalt ointressant!

Men tiden bara går och går utan att det händer något i Lagom. Alla bara pratar och pratar och vräker ur sig floskler, dvs. till intet förpliktigande fraser. Nu skall man äntligen råda bot på det. Man skall göra en ny branschorganisation, Lagoms råd för gröna byggnader! Och den helt givna mannen för detta skall klara av det på en halvtidstjänst.

I sin programförklaring förklarar Wengt Bånggren att vi skall följa det som vi sagt i decennier och som står upptill på denna pergamentrulle. Wengt tror fullt och fast på det som man sedan några år tillbaka kallar Passivhusteknik. Och samtidigt passar Wengt på att deklarera att det nog skulle vara bättre att riva vissa äldre hus som gör åt mycket energi.

Wengt tror att alla nya flerfamiljshus kommer att ha en energiförbrukning på 60-70 kWh per kvadratmeter om några år. Det dröjer nog inte länge innan Boverket sänker sitt maxtak för nybyggda hus från 110 kWh till 70 kWh per kvadratmeter.

Cinilingenjören hade uppenbart missuppfattat det där ordet passiv! Det var husen som skulle vara passiva och inte han själv så därför tog Snah fram, för 30 år sedan, ett fint ”koncept” som det heter nuförtiden. Husen skulle bli aktiva!

I Lagom så var man också mycket framsynt i ett annat avseende. Man skulle tala om vad våra hus har för prestanda. Då ville det sig inte bättre än att ett av Snahs åtgärdade hus deklarerades ha en ofattbar prestanda, 57 kWh per m2! Om Du klickar här så får Du se svart på en vit skärm!

Snah hade varit mycket passiv och inte lyssnat på ett enda råd utan körde sitt eget race. Han bytte ut den alldeles för stora oljepannan till en perfekt dimensionerad d: o och injusterade värmesystemet till ett lågflödessystem. Alla onödiga stamregleringsventiler öppnades fullt och som grädde på moset installerade han en bergvärmeanläggning med mindre effekt än 2 kW per lägenhet! Och allt detta gjorde han i ett hus som egentligen borde ha rivits eftersom det var byggt under andra världskriget och drog 4 gånger så mycket energi tidigare. Men inte nog med det – återbetalningstiden för alla åtgärderna var bara fyra år!

Nu blir goda råd dyra i Lagom. Hur skall man kunna bortförklara denna ofattbara sanning? Jo, man måste ta upp den länge omhuldade tanken att all marginalel kommer från kolkondens i Tyskland och då är det bara att multiplicera elanvändningen med en faktor på 2.8 så är ordningen återställd! Så konstigt att under minst 20 år nu så har vi köpt kolkondens från andra länder motsvarande mindre än 1 %. Men vad bryr sig Lagoms elit om detta – eliten har ju alltid rätt, eller?

Älgö den 13 september 2010

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Meddela mig om någon annan kommenterar denna artikel.

Tillbaka