Vill Du ansluta Dig till kommunalt VA?

I dessa tider med det nya begreppet ”Östersundskoppling” så framstår allvaret med att fuska eller sakna kunskaper om hur vi tar hand om våra avlopp som extra tydligt.

Det har blivit uppenbart för alla att fekalier och urin inte bara kan släppas ut i naturen direkt utan rening och hygienisering. Det verkligt skrämmande är ju t.o.m. att parasiten som plågar Östersund mycket väl kan hamna i Mälaren genom att någon som bär på parasiten använder sig av sin vattentoalett som har Mälaren som recipient! Inga ”normala” avloppsreningsverk tar nämligen död på parasiten. Den passerar bara igenom i högsta välmåga, särskilt om en enskild anläggning helt saknar rening.

Det här väcker tanken – är det så lyckat att vi skall ansluta oss så att vi får vårt ”friskvatten” från Norsborg?

Och det är inte kört – jag har nyligen befriats från skyldigheten att ansluta mig till det kommunala VA-nätet. Tro nu bara inte att det är något som man bara slipper! Vår kommun ställer tuffa och rimliga krav på Ditt omhändertagande av avloppsvattnet!

Kravet är mycket enkelt formulerat.



Verksamhetsutövaren, fastighetsägaren, får inte förorena mer än om han skulle ha varit ansluten till Käppala.

Det innebär att de slutna tankarna inte får användas längre om inte omhändertagandet kan göras på ett nytt sätt, d.v.s. genom s.k. våtkompostering. Nu finns det inte någon sådan anläggning, på rimligt avstånd från Älgö, varför det nuvarande ”omhändertagandet”, att köra innehållet till Henriksdals reningsverk och tippa det direkt i reningsbassängerna, inte håller. Allt slam från Henriksdal går till skogarna och gamla gruvhål i Norrbotten. 90 procent av Käppalas slam sprids på jordbruksmark och 10 procent används för att täcka deponier. Att sedan slammet får spridas på jordbruksmark är en blivande miljökatastrof.

Fekalier och urin kan omhändertas på två sätt, multrum eller förbränningstoalett.

Bad-, disk- och tvättvattnet, BDT-vattnet, måste omhändertas så att man kan visa att det blir så renat att det inte förorenar mer än Käppalas avloppsvatten. För att kunna visa detta måste reningsanläggningen vara helt sluten fram till provtagningsbrunnen. Ur hygiensynpunkt är det inget problem att vara bättre än Käppala. Deras vatten innehåller ofantliga mängder med e-coli, läkemedelsrester m.m. I absoluta tal så kan man förorena mindre än den ”medelanslutne” till Käppala. Hur gör man då för att ta hand om BDT-vattnet? Om Du klickar på länkarna nedan så får Du upp en beskrivning av min anläggning på Älgö.

Artikel på Vi i Villas hemsida. (HTML-format)

Artikel publicerad i VVS-Forum nr 5/2001. (PDF-format)

Det verkligt intressanta för mig är att mina prover genom åren har visat att reningsförmågan bara blivit bättre och bättre! På försommaren 2008 så drack (smuttade) jag t.o.m. på mitt avloppsvatten tillsammans med en kvinnlig riksdagsledamot från Göteborgsbänken!

Till sist.



Länsstyrelsens åläggande att Älgö skulle få en VA-anläggning som skulle kunna ”allmänförklaras” är inte lika med att ansluta till kommunalt VA. Min lösning skulle mycket väl ha kunnat allmänförklarats!

Åre den 20 december 2010

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka