Tänk att det aldrig tar slut! ( Läs särskilt min kommentar!)

Rubriken syftar på att VVS- och energibranschen aldrig tar till sig de kunskaper som några av oss faktiskt har. Jag känner mig helt övertygad om att det har smugit sig in ett troll som från sin upphöjda position styr och ställer så att sanningen till varje pris skall undanhållas.

Bl. a. finns ett nätverk av gamla VVS:are som styrs från Sala. Ett fullkomligt meningslöst erfarenhetsutbyte pågår ständigt bland dem som, tycks det, aldrig har varit ute i verkligheten! Jag har aldrig fått någon som helst kunskap från detta nätverk endast tillförts frustration över hur dåligt det är ställt!

Våra ledande branschtidningar, VVS-Forum och Energi&Miljö bidrar inte heller till någon utveckling.

Jag har genom åren bidragit med många kritiska artiklar, som aldrig lett till någonting. Jag tar en ur högen, ”Varför är det oljud i radiatorventilerna?”. Grunden för artikeln var ett svar på en fråga från läsekretsen. VVS Företagen svarar via chefen för Branschutveckling, Energiteknik och miljö, Roland Jonsson, som inte har någon aning om sammanhangen i stort. Det och andra dåliga kunskaper leder till att Roland avancerar till chef på HSB:s värmesida!

Trots att alla vet att energideklarationerna av byggnaderna är ett totalt misslyckande är det ingen som gör någonting åt det hela! När jag får skriva i Husbyggaren, “Energideklarationerna är ett slag i luften” vägrar den ansvarige på Boverket, Nikolaj Tolstoy, att kommentera artikeln!

Och så har SP fått en ny chef, Per-Erik Eriksson, för gruppen Byggande och Boende. Jag blir förtvivlad när jag, än en gång, ser att den som skall medverka till utveckling går ut med budskapet, ”Det är ofta inte lönsamt att genomföra renodlade energieffektiviseringsprojekt. Man måste kombinera flera åtgärder.”!

Redan 1987 var det lönsamt, eller? I Sportpalatset på S:t Eriksgatan sparade jag exempelvis 1000 MWh där investeringen var återbetald på 1 år och nu har fortsatt att ge mer än 100 % avkastning i 23 år!

Men det som egentligen fått mig att fatta ”pennan” igen är att en ny ”stjärna”, Niclas Schubert, har dykt upp i Energi & Miljös decembernummer 2010. Han skall i tre artiklar bibringa oss kunskapen om hur en bra injustering går till.

Absolut ingenting tillför han oss. Det är bara självklarheter för den som ägnar sig åt injusteringar så när som på litet galenskaper. Vad sägs om, ”Innan man sätter igång måste pumpens varvtal sättas på max och alla styrventiler måste vara fullt öppna”? Sedan följer en krånglig redogörelse för hur man skall klara alla anomalier som man skapat genom att använda sig av högflödesmetoden! Och snart så kommer väl en artikelserie från en nybliven tekn.dr. i Åbo, Aatos Karkkainen, om "tryckdifferensmetoden". Vad gör inte branschen för att försöka dölja lågflödesmetoden?

Erfarenhetsåterföring från ett eget projekt.



Jag har nyligen genomfört ett injusteringsprojekt i sedvanliga moderna idiotiska glashus, dock inte lika uppglasat som Hammarby Sjöstad. Jag hoppas att mina erfarenheter skall vara av något intresse. Den mastodontlika dubbelpumpen byttes ut till en Grundfos Magna som drar 0.1 W per radiator för de drygt 1000 radiatorerna. Pumpen ger 1 mvp i dynamiskt tryck. Den gamla pumpen gav ett flöde på 56 m3/h och den nya ger 12 à 13 m3.  

Reglercentralen har bytts eftersom den värdelösa Siemenscentralen som minsta effektutförsel kunde föra ut 30-gradigt vatten vid plus 15 grader och inte en enda brytpunkt på kurvan kunde ställas in. Alla stamregleringsventiler har öppnats till fullt öppet läge. Det tillgängliga trycket över ventilerna är i stort sett detsamma överallt. Drygt 100 efterjusteringar har gjorts. Och inga mätningar av flöden, tryck etcetera har gjorts.

Hela projektet har beräknats med ett nyframtaget databeräkningsprogram, som bygger på min mall. Programmet ger alla förinställningsvärden och därmed effektbehov och beräknar nödvändig energianvändning. Hänsyn till fönster har tagits där det är helt uppglasat men där det är ”normalt” med fönster så har väggens uppskattade U-värde använts.

Lägenheterna har individuell mätning av värmen och varmvattnet. Intressant att notera är då att vi under den korta tid som injusteringen varit klar inte har kunnat energieffektivisera med någonting. Möjligt temperaturuttag i lägenheterna var lika höga före vår injustering som efter eller mellan 22 och 23 grader och med 24 grader i 4 lägenheter. Om bostadsrättshavaren vill ha lägre temperatur så begränsar han själv med hjälp av termostatkroppen. Det är alltså mycket intressant att konstatera att den individuella mätningen har reducerat energianvändningen men inte till någon lägre nivå än den som vår injustering givit. Det är alltså totalt bortkastade pengar att satsa på individuell mätning, som kostar långt mera än att se till att injusteringen fungerar om man inte vill prioritera den hundraprocentiga valfriheten så att var och en kan ha den temperatur man önskar, 17 grader eller 24!

Vidare är det intressant att konstatera att det ändå är en ”överförbrukning” mot mallen på mer än 20 procent. Det betyder att husen verkligen använder sig av mer energi än den som motsvarar ett U-värde på 1.21 W/m2 och grad. Det skall nu bli oerhört intressant att följa projektet under hela året för att kunna se vad solinstrålningen så småningom kommer att ge för energitillskott. Jag vågar dock säga att det inte kommer att bli några effektivU-värden som ligger ner mot de nivåer som angetts i litteraturen.

Har vår injustering då lett till några effektiviseringar? Det får de fortsatta mätningarna under året visa och så skulle vi kunna ”energieffektivisera” med i storleksordningen 10 % om bostadsrättshavarna skulle nöja sig med 20 à 21 grader inomhus. Och det låter sig lätt genomföras eftersom hela systemet är i balans så det är bara att reglera ner på kurvan i reglercentralen.

Erbjudande!



Jag erbjuder branschens olika intressenter att gratis ta del det färdiga dataprogrammet som gjorts av min son Fredrik Lönn, på "mallen". Programmet räknar ut förinställningsvärden, verkligt effektbehov mm allt enligt ovan! Dessutom får Du hjälp av datorn att göra en statistikuppföljning på den nödvändiga energianvändningsnivån som programmet tagit fram mm. Allt jag begär är att Du hör av Dig till Fredrik så informerar han Dig på ett adekvat sätt! fredrik@fastighetsanalys.se

Åre den 8 januari 2011

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2011-04-21 06:44  Inlagd av: Hans Lönn
Vi har nu fått mera erfarenhet från det nu avslutade egna projektet. Den 25 februari 2011 fick styr- och reglerentreprenören äntligen till rätt kalibrering av utomhustemperaturgivaren. Det gav ett omedelbart utslag i energianvändningen, som nu minskade med mer än 10 procent. Vidare har vi uppskattat kulvertförlusterna genom att mäta deltatet från uc:n till de olika huskropparna. Flödet har vi ju kontroll över! I mars ligger specifika förbrukningen något under mallens nivå.
Det skall bli intressant att följa de fortsatta mätningarna under 1 år!  

2013-01-15 20:38  Inlagd av: Benny Grankvist  Betyg: 4
Hej Hans!jag ha r med stort intresse läst vad du tycker om konventionellinjustering och branschens förhållningssätt till densamma, har inte mycket erfarenhet (nybliven drifttekniker) men anser nog att du verkar veta vad du pratar om,då jag tycker att konventionell injusteringsmetod verkar ger utrymme för stor felmarginal.

Tillbaka