As Time Goes By..

Det enda som går är tiden i byggbranschen. Någon utveckling finns inte. Snarare så blir det bara sämre och sämre. Vart är vi på väg?

I onsdags var det dags för ett nytt seminarium med resultatspridning från CERBOF och BeBo om energieffektivisering av flerbostadshus.

Skulle det komma fram något nytt och framsynt på seminariet? Ingen risk är det bara att konstatera. Mitt förra besök på ett CERBOF-seminarium är symptomatiskt även för detta! Läs även ”Missbruk med offentliga medel”.

Riksdagsledamoten, Jan Lindholms, kommentar om forskningen lever i allra högsta grad, ”Klockrent, så illa är det. Målet med forskningsmedel är i första hand att underhålla de interna nätverken för trygghet och stabilitet. Ev. kunskap är en biprodukt.”

Men någonting kom väl i alla fall fram? Jo,

att tilläggsisolering av fasader inte är lönsamt

att om det kommer in 5 liter vatten i en 1 m lång och smal spricka på putsad mineralull, när det blåser 25 sekundmeters slagregn mot putsen, och att vattnet sedan har mycket svårt att komma ut! Då skall man inte tilläggsisolera med puts på mineralull i en enstegsvägg!

att man inte skall göra som i Österrike vid renovering av befintlig bebyggelse till lågenergihus. Det kostar lika mycket som att bygga nytt. Varför gör man inte det då?

att det skall forskas en massa på energibesparing genom utnyttjande av tunga stommars termiska beteende. Det är en totalt onödig forskning. Vi vet ju alla redan att Hammarby Sjöstad och Bo01 är kompletta misslyckanden för att dessa löjligt uppglasade hus ger ett energibehov på vintern som står i direkt proportion till mörkerU-värdet och olidliga övertemperaturer på sommaren! I hus med normala fönsterareor (kring 15 % av våningsarean) är det omöjligt att bevisa hur mycket man ev. skall kunna spara. Min 30-åriga erfarenhet visar klart och tydligt att mallen fungerar oberoende av om det är lätt eller tung byggnad ur energisynpunkt men självklart ökar effektbehovet för den lätta byggnaden!

att det skall forskas på prefabricerade system för energieffektivisering trots att det inte är lönsamt med tilläggsisolering! Ordvalet visar dessutom att man inte förstått vad ordet energieffektivisering innebär! Det är inte att energieffektivisera genom att tillföra helt nya resurser!

att en del kan leva på att hitta på ”energirelaterade godhetstal för flerbostadshus”! Det har ingenting att göra med ”godhet” att t.ex. ytterväggen skall ha ett godhetstal på 0.1 W/m2. Det gamla ordspråket, ”Det bästa är det godas fiende”, kommer att gälla i framtiden också! Men det är klart att om man inte har någon aning om vad energianvändningen kunde ha varit före åtgärdernas vidtagande och man skall behöva hålla på och ”intrimma” anläggningarna i åratal så kan man ju hitta på vad som helst, eller?

att Chalmers fortsätter att driva sin forskning med en cirkulationspump på varje radiator! Läs mina båda artiklar som handlar om ”Ur led är tiden”! CTH har mage att fortsätta att budgetera att man bara skall behöva en pump som drar 4 W per radiator! Att jag använde mig av 0.1 W i mitt senaste projekt är ju totalt ointressant, eller?

att man i en universitetsstad norr om huvudstaden inte heller har någon aning om vad husen skulle haft för energianvändning om man sett till att man utnyttjat sitt utomordentliga goda omdöme att använda sig av lågflödesinjustering. Om den gjorts rätt hade man med säkerhet gjort en ”riktig” energieffektivisering med 30 %! Hur skall man kunna göra en korrekt lönsamhetsanalys när man använder sig av ”nyckeltal”, som dömdes ut av föregångaren till Stem redan 1985?

att Gunnar Wiberg uppenbart inte kan få en adekvat hjälp från branschen så att hans framgångsrika koncept med injustering av värmesystemen och med uteluftsvärmepumpar på frånluften skulle kunna genomföras friktionsfritt. Han har visat att det finns klara ekonomiska förutsättningar för att ta bort 50 % av energianvändningen!

att undertecknad inte kunde få 5 minuter av panelens avslutande bludder för att jag ”hackat” på föredragshållarna. På 5 minuter hade jag kunnat öppna ögonen för hur energieffektivisering går till i verkligheten och inte med hjälp av en massa ovidkommande teorier. I CERBOF:s värld ”hackar” man när man ställer relevanta frågor och påpekar att det saknas kunskaper.

Vart är vi på väg när man lägger ”locket på” på en som har mer än 30 års erfarenhet av energieffektivisering? Och som till varje pris skall tigas ihjäl?

Älgö den 27 april 2012

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2012-04-27 14:30  Inlagd av: Hans Lönn
När min son Fredrik skulle hjälpa mig att göra en artikel klickbar fick jag en konstruktiv kritik från honom! Han påpekade återigen den negativa ton som han tycker att jag har i de flesta ”energirelaterade” sammanhang och att han har förståelse för att personer i branschen blir trötta på mig. Jag skriver i tredje stycket: ”Skulle det komma fram något nytt och framsynt på seminariet? Ingen risk är det bara att konstatera.”. Det är bevisningen på den genomsyrande negativismen. Han säger att jag ska vara glad för att det faktiskt denna gång verkar ha kommit fram en hel del bra. Som exempel kan nämnas ”att tilläggsisolering av fasader inte är lönsamt”. Det är jättepositivt att det kommit fram. Om det är den allmänna uppfattningen och det kan anses vara ett konstaterande så är det enda tråkiga om fortsatt forskning kommer att bedrivs på området i decennier, för vad kommer det då att leda till? Jag kan inte annat än hålla med honom och jag får rätta mig, det var faktiskt också en hel del bra saker som kom upp på mötet.



Tillbaka