Så har det hänt igen!

Jag har skrivit det förr hur man tar in artiklar i energi&miljö som aldrig borde ha publicerats för att de inte tillför någonting, snarare tvärtom! På samma sätt har CTH fortsatt sin ”forskning” med en cirkulationspump på varje radiator.Läs "Ur led är tiden"! Nu har de två sakerna förenats i nr 8/12.

En doktorsavhandling från CTH presenteras av Caroline Markusson, som har fått sin fina titel för att hon visat att det finns betydande energivinster att göra med många små pumpar istället för traditionella lösningar.

Det finns två delar i jämförelsen mellan den konventionella lösningen och det ”nya” decentraliserade systemet.

Drivenergin till pumpen skall reducera energianvändningen för själva pumpdriften. Varje enskild pump drar ”bara” 3 W. Pinsamt! I mitt senaste genomförda projekt använde jag mig av 0.1 W/radiator!
 
Och det andra är att man skall effektivisera energianvändningen totalt i huset. Mätningarna genomfördes under en 7 veckors period med det gamla högflödessystemet i en del av huset. Inga värden redovisas liksom inga slutsatser. Inte heller redovisas vad energianvändningen kunde ha varit om man gjort om injusteringen rätt. Och så toppar man nonsensforskningen med att göra en nattsänkning som sparar 50 procent av energianvändningen utan att någon som helst jämförelse görs med vad man skulle sparat om man gjort en ”sedvanlig” nattsänkning på framledningstemperaturen!

En sådan här forskning är absolut inte värd någonting. Jag kan bara avsluta med att citera mig själv från DN: s webbsite med min kommentar till artikeln, ”Många blir inte klokare av en högskoleutbildning”.

Artikeln saknar det viktigaste. Högskolorna har blivit en sysselsättningsapparat för lärarna och forskarna också! Man vågar aldrig ta någon debatt och lever i sin skyddade verkstad! Visst finns det undantag men om man generaliserar så är det lika ynkligt som jag skriver! Som ett av många bevis är det bara att läsa på länken om att KTH slagit världsrekordet i suboptimering!



http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20090102195752&kategori=30&sprak=1

Harstad den 15 september 2012

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2012-11-06 23:14  Inlagd av: Tommy Lindgren  Betyg: 5
PUST I KVADRAT…!

Intressant anser bara de okunniga denna artikel vara…

Exempel: 100 lgh x 6 radiatorer i varje lgh = 600 st små pumpar som ska underhållas och bytas…

Med lågflödesinjustering i ett nybygge 2013 åtgår ca 200 kW för att klara transmissionseffekten och eftervärmningen av FTX aggregatens tilluft.

Med ett delta t på 40 grader, så behöv då 200 / (4,17 x 40) = 1,2 l/s i pumpflöde.

Eftersom vi INTE har någon rörfriktion, så behövs det bara ca 15 kPa i pumpens uppfodringshöjd + tryckfallet i värmeproduktionen, ca 3 kPa vid en modern korrekt utvald fjärrvärmeväxlare.

Alltså klarar vi denna anläggning med en Grundfos Magna 32-100 pump som då förbrukar ca 40 W i en lågflödesinjusterad värmeanläggning!

Antag då att det ska i stället ska sitta 600 st VS-P á 3 W på varje radiator = 1800 W.

SNACKA OM DOKTORSAVHANDLING….

Plus drift- och underhållskostnader.
Plus att rördimensionerna måste vara grova nog så att laminärströmning erhålls, annars orkar inte småpumparna övervinna rörfriktionen,
allt för att dessa 600 st småpumpar ska kunna ”dra/suga” sitt värmeflöde från värmekällan.

Och vad händer när några pumpar stannar och alla andra är i drift, jo KORTSLUTNING uppstår,
med andra ord måste det sitta backventiler på varje radiator för att säkerställa värmebehovet mm mm

VAD SYSSLAR VÅRA HÖGSKOLOR & INGENJÖRER MED?

Kanske ska göra som Peter Karlsson, = börja undervisa på Chalmers, behovet av lärare/handledare verkar vara skriande!  


Tack för ordet // Tommy Lindgren


Tillbaka