Det finns inga fungerande VVS-system!

Sedan i september har jag "förhandlat" med Ny Teknik om att få införa en artikel i tidningen. Nu blev det inte så utan "endast" publicerad som ett "läsarbrev"! Om du klickar på länken nedan får du se hur artikeln slutgiltigt blev utformad efter "förhandlingarna"!

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3788937.ece

Ursprungliga artikeln



Egentligen blir jag litet förnedrad av att ”bara” få skriva en debattartikel. Den här artikeln är enbart grundad på fakta och under många år verifierade kunskaper!

Det kan för den oinvigde förefalla litet udda att det inte skulle finnas några värmesystem som fungerar som de ska. Jag vet vad jag talar om eftersom jag i mer än 30 år levt på att ändra alla befintliga system. Från början var det i hus som byggts decennier tidigare men alltmer kom det att framstå att det inte är någon skillnad när det gäller nyproduktionen.

Några exempel. Redan 1987 genomförde jag en energieffektivisering i det s.k. Sportpalatset i Stockholm. Det hade sedan 1932 aldrig funnits cirkulerande vatten i de tre översta våningarna. Värmning via elradiatorer. Flera cirk.pumpar på många kW åkte ut och ersattes med 2 pumpar à 100 W. Effektivisering med 1000 MWh för 400 000 kr som kostade 400 000. Nu är det värt ca 1 Mkr varje år.

För några år sedan balanserade jag värmesystemet i 108 lägenheter, nybyggda av Skanska 2008 på Lidingö. Fastigheten var försedd med individuella dragningar till varje radiator för att kunna göra individuell värmemängdsmätning (IM). Distributionen skedde alltså via trapphusen och dragning in i lägenheterna med en sjukt massa rör!

Något år innan jag kom in i bilden hade man installerat individuell mätning i varje lägenhet och sparat i storleksordningen 800 000 kr första året! När jag gjort mitt jobb så hade energianvändningen gått ner med knappt 10 % till!

Vad lär vi då oss av detta? Att den enormt kostsamma inledande installationen var bortkastade pengar liksom all individuell mätning för att inte nu tala om kostnaderna för debiteringarna! S.k. IMD!

För ett år sedan jag fick jag ett ovedersägligt bevis för påståendet i rubriken. Jag fick förmånen att följa upp ett nybyggnadsprojekt i Göteborg med 3 identiska fastigheter. Sveriges bästa VVS-konsult, utan varje tvekan, hade projekterat husens värmeanläggning. Inte nog med att det var en 30 %-ig överförbrukning utan energianvändningen var dessutom ojämn! Vadå ojämn? Jo, antalet kWh per graddag pendlade mellan de olika månaderna! Det vet ju alla(?) att det är en konstant!

Vad är då hemligheten med att jag har i snitt effektiviserat energianvändningen med 30 %? Överdimensionering! Alla radiatorer är minst 50 % för stora och det säger sig självt att om det är möjligt att föra ut för mycket energi så blir det överförbrukning!

Redan 1988 visade institutet i Gävle att min mall låg drygt 30 % under den verkliga förbrukningen i 1500 undersökta fastigheter. Det tog man som intäkt för att mallen var värdelös! Men i en uppföljande forskning tillsammans med SABO så visade jag att energianvändningen blev den som mallen indikerade när injusteringen gjorts rätt!

Än i denna dag spills det bort forskningspengar på att undersöka vad den befintliga bebyggelsen har för energianvändning! Senast visat i en beräkningstävling som anordnats av Sveby, Standardisera och verifiera energiprestanda i byggnader, om vem som kan beräkna energianvändningen i flerbostadshus bäst – eller mera konkret uttryckt vem som får bästa överensstämmelsen med verkligheten! Behovet av en sådan tävling har med nödvändighet uppstått när projekt efter projekt redovisat verklig energianvändning som ligger långt över de teoretiskt beräknade! De största katastroferna är i mina ögon Bo01 och Hammarby Sjöstad! Tävlingen leder inte till någonting annat än det förväntade! Alltså att inga beräkningar stämmer överens med verkligheten! Varför? Det finns ju inga värmesystem som fungerar som det är tänkt!

Och så fortsätter Sveby att i kurs efter kurs att föra ut sina felaktiga kunskaper!

Harstad den 11 september 2013

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka