När kunskaperna tryter.

Det börjar bli alltmer pinsamt och jobbigt att se hur kunskaperna tryter i Sverige. Civilingenjörsutbildningen som nominellt skall klaras av på 4.5 år leder till examen efter 5 års studier eller litet mera för de flesta. Kunskapsnivån är klart devalverad.

Dåtida ingenjörer från tekniska gymnasiet hade mycket gedignare kunskaper när de tog sin ingenjörsexamen än vad nuvarande civilingenjörer har. Inte blir resultatet bättre av att även nivån på våra professorer devalverats, åtminstone får jag väl nöja mig med att konstatera, inom de ämnen som jag själv blev specialiserad på!

I dagarna står det alltmer klart att utbildningarna inte räcker till när de möter verkligheten. Hur skall vi annars förklara att under de senaste åren har 5 hus och tillfälliga konstruktioner rasat. Den senaste katastrofen står man för i Riga!

Finns det några outnyttjade resurser i vår närhet?



Jag har haft företag i Spanien och fortfarande mycket god kontakt med min f.d. spanske kompanjon. Vid ett besök nyligen i Andalusien så fick jag en positiv upplevelse när det gäller utbildningsnivån där. Hans äldsta dotter, Maria, är civilingenjör i infrastrukturella frågor från universitet i Granada.

Jag har följt hennes utbildning i Granada sedan 1999 och imponerats av de krav som ställs på teknologerna i Spanien. Där tar det närmare 10 år för merparten av studenterna med en nominell studietid på ca 8 år att få ut sin examen.

Det säger sig självt att en så lång studietid genererar bättre kunskaper inte minst också beroende på att intagningsunderlaget är vida större än i Sverige. Det är alltså mycket svårare att komma in på deras högre studier.

För mig som gammal civilingenjör var den första och viktigaste frågan hur mycket teknologerna får lära sig att räkna manuellt. I min värld betyder det att inga hjälpmedel som datorer och dylikt används under utbildningen. Hela utbildningen görs utan hjälp av datorer!

Maria har t.o.m. behövt gå på en datorutbildning utanför sina grundläggande studier.

Spanien har alltså valt en annan inriktning för att lära sig den grundläggande förståelsen för de ingenjörsproblem som uppstår i det verkliga livet.

Tyvärr har utvecklingen i Sverige och troligtvis(?) i Norge inom utbildningen fått katastrofala följder. Jag känner mig helt övertygad om att det bl.a. är datorernas fel!

Med detta som bakgrund känner jag mig helt trygg i att kunna påstå att vi måste förstå att det finns outnyttjade kunskaper i Spanien. Eftersom den nuvarande krisen i södra Europa har lett till stor arbetslöshet finns det ett utmärkt tillfälle att skaffa oss den kompetens som vi i viss mån saknar i Sverige och Norge(?).

Därför vill jag på det varmaste rekommendera Maria till anställning inom hennes kompetensområde. Dessutom vill jag tillägga att hennes engelska är lika bra som den genonsnittlige civilingenjören har i Sverige eller Norge.

Om du skulle bli nyfiken på Marias CV så kan du få det genom att klicka på

Cover Letter
CV
European Qualification


Åre den 24 november 2013


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka