"Lägg ner diskussionen! Ni slipper aldrig Hans Lönn. Lyssna på dem som varit med lite längre".

Dagens rubrik är ett citat från en sajt som jag inte vet vilken! Men en person med förtroende för mig har delgivit mig den! Diskussionen på sajten hade uppstått med anledning av min artikel i Ny Teknik om att det inte finns några fungerande VVS-system!

När jag ändå är inne på potensförstärkande saker så kan jag inte avhålla mig från ett mail jag fick idag från en i byggbranschen!

Jag måste säga att det skulle behövas lite fler som du, som inte bara tar vad de stora drakarna vill påskina som "så här är det" och som inte bara vill vara med i klubben för inbördes beundran. Jag gillar det du gör, skulle behövas fler som faktiskt tänker igenom saker själv och som samtidigt är räknekunniga!



Det här blir en schyst bakgrund till vad som nu kommer. Den osannolika föreningen för nya kunskapers förtigande, EMTF, har just nu en diskussionsgrupp på Linkedin om injustering.

Diskussionen går så till att alla andra utom jag får skriva inlägg utan att censureras eller bättre uttryckt att överhuvudtaget inte bli publicerade.

När ”politruken”, Veronica Eade var tvungen att släppa fram mig för annars hade hon medverkat till förtal skrev hon följande tydliga meddelande.

”Okej, nu säger jag det här för sista gången. Hörsammas inte min önskan, stänger jag ner det här ämnet för vidare inlägg.
1. INGEN är spärrad! ALLA medlemmar i gruppen kan kommentera fritt.
2. Jag tar bort inlägg som inte håller en vettig ton gentemot andras person och åsikter. Det är det enda verktyg jag har just nu för att stävja idiotförklaringar och annat skitsnack.
3. Att ifrågasätta ett projekts resultat är inte att likställa med förtal och är inte personangrepp.
Och med det sagt släpper jag med stor tveksamhet fram Hans Lönns inlägg/svar och vill uppmana ALLA, men särskilt Hans att lägga ner gapandet om förtal, spärrar etc. Jag kan inte vara tydligare än så här. Håll frågor och svar på en saklig nivå, annars stänger jag forumet.”

Då framstår det som särskilt påtagligt att hon inte kan hålla sig till sanningen. Det är förtal om någon direkt ljuger om sakernas rätta förhållanden och man inte får svara på angreppet! Roland Jonsson hade ju påstått att mina teorier inte stämde med verkligheten i en fastighet med 100 lägenheter eftersom jag inte hade kunnat fixa den! Jag hade inte ens fått uppdraget att fixa den! Men genom att släppa fram min kommentar så slapp man ”näsan” med förtalet!

Och vad händer sedan? Jo, jag får inte svara på Niklas Schuberts, Technical sales manager at AB Markaryds Metallarmatur, ”åsikter”! De kommer här!
         
Hej,

Känns bra att det händer saker i gruppen. Diskussionen är viktig då injustering är en lågt hängande frukt när det gäller minskad energianvändning. Har tidigare nämnt att injustering och driftsättning borde vara en egen entreprenadform. Ser gärna även att våra besiktnings"män" faktiskt kontrollerar och mäter driftsättningen så att den kan leverera vid dimensionerad last. Redan där finns det mycket att spara.
Ackreditering är nödvändig. Trovärdighet är A och O.

En annan sak som bör nämnas är att lågflödesmetoden är en metod och bör därefter jämföras med en metod och inte andra mängder av flöden. Andra metoder är proportionell injustering, kompenserande injustering mfl.

Lågt flöde är ett relativt begrepp där det missvisande ibland avses att systemen är friktionslösa och samma tillgängliga tryck ges till alla apparater och man pratar om 1 mvp som differenstryck. Detta är möjligt i mindre värmesystem byggda som 2-rörssystem.
"Lågflödes" metoden är kanske inte det man skall välja när det gäller produktionskyla, komfortkyla, 1-rörssystem eller när man vill använda värmepumpar för maximal avkastning.

Alla installationer är inte överdimensionerade eller avsedda till lägenheter som är statiska i sitt behov i förhållande till brukaren.

Vi bör nog också jobba för att fjärrvärme och fjärrkylsystemen börjar injusteras.


System som är konstruerade för variabelt flöde har cirka 80 % av drifttiden en last på 50 % vilket ger ett flödesbehov på 20 % och friktionsförluster på 4 % av det dimensionerande.

Detta innebär att vi borde titta på ribban för effektbehovet och se hur man kan utnyttja och bygga system som anpassar sig efter ett varierande behov av kyla och värme under 80 % av drifttiden.

Sammanlagringsfaktorer med neddimensionerande produktionsapparater och huvudledningar ger inte bara minskad energianvändning men också minskad klimatpåverkan när det produceras. Kan vi därtill flytta vår energi till exakt den position vi behöver under exakt rätt tid med rätt effekt så får vi högre verkningsgrad på installationen.

Som sagt det finns inget dunderhonung men det finns många varierande utmaningar som måste lösas på varierande sätt.

Mitt refuserade svar.



Niklas och jag har därefter talats vid per telefon! Tyvärr så kunde vi inte komma fram till en gemensam syn i alla avseenden på hur en optimal injustering skall göras. Det är tröttsamt att gång på gång mötas av argumentet "det är min åsikt"! Åsikt har man när man diskuterar om man skall rösta på sossarna eller moderaterna! Men när det gäller injustering så är det kunskaper som gäller! Och det är just där skon klämmer - ingen vill skaffa sig några kunskaper! Det är ju så mycket enklare att dölja sig bakom åsikter, eller?

Först tog vi upp en gammal oplockad gås! På länken

http://www.fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20121203224848

kan du läsa om hur Niklas anser att det behövs 4 gånger så stor luftmängd för att föra ut värmen i ett luftburet system i jämförelse med ett vattenburet. Niklas menar att han talat om per kg och inte volym. Då blir det rätt eftersom luft väger väldigt litet per m3 i jämförelse med vatten!

Det var totalt omöjligt att övertyga Niklas om att det blir en jämförelse mellan äpplen och päron. Vem har någonsin hört talas om att ventilationsanläggningen har ett specifikt effektbehov på si och så många kW per kg luft och sekund? Jämförelsen blir enkel om man gör det i antalet m3 och då förstår man direkt att svaret blir det som står på länken!

Jag undrar vilken åsikt Niklas har om hur många gånger större driveffekten blir i min pristävling? Det skulle verkligen vara underbart om Niklas kunde ha en åsikt som är rätt eftersom ingen annan i hela VVS-branschen har kunnat svara på problemet!

http://www.fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20121017143741

Men en sak kom vi överens om och det är att den här debatten BARA handlar om injustering av värmesystem. Det är ett oseriöst dribblande att blanda in kylsystem och injustering av vvc:n i debatten!

Sedan var vi överens om att ackreditering av injusterare är nödvändig! Men vi är så klart inte överens om att det inte finns en enda injusterare i Sverige idag som skulle kunna ackrediteras om man har kravet på att det skall göras på ett optimalt sätt och att man i förväg måste tala om vad energianvändningen kommer att bli! Jag är ensam om det!

Och så blev vi faktiskt väldigt enkelt överens om en sak. Även 1-rörssystem skall injusteras med lågflöde. Slingan betraktas bara som en radiator. När flödet till slingan är rätt inskränker sig ju problemet endast till att fördela flödet på slingan.

Och så var Niklas tvungen att backa på sitt påstående att det endast är möjligt med 1 mvp dynamiskt tryck i mindre värmesystem. 108 stora lägenheter på Lidingö kan ju inte på något sätt klassas som ett mindre system. Före min injustering gick det runt 56 m3/h och efter 12.5 m3!

Sedan erkände Niklas att det överhuvudtaget aldrig förekommit någon utvärdering av olika metoder som proportionell injustering, kompenserande injustering mfl. Alltså vad man då fått för energianvändning i jämförelse med min metod! Då faller ett sådant argument platt till marken. Det är bara synd att den här typen på resonemang alltid har förekommit!

Alla radiatorer och värmesystem är fruktansvärt överdimensionerade. Det måste nog Niklas ta sig en funderare till på för de är de! Men glöm inte, om sanningen skall komma fram, att jag aldrig skulle ha haft någon som helst framgång om de varit exakt dimensionerade!

Och så har vi det här med variabelt flöde! Visst är det ett variabelt flöde om alla termostatkroppar stänger på sydfasaden tack vare solinstrålning men det är exakt samma flöde till nordsidan som det var tidigare! Eftersom de underbara pumparna automatiskt varvar ner så att konstanttryck erhålles!

Det är ju en osannolik amöba i VVS-kroppen med "riktigt" variabelt flöde. Läs mera om det på länken hur tyskarna gör sedan många år!

http://www.fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20070929182848

Därmed är det färdigdiskuterat om det som Niklas tog upp om 80 % hit och 20 % dit, eller?

Och så till sist om det där med att det inte är lämpligt med lågflöde vid värmepumpssystem! Det är på samma nivå som Chalmers Institution för Installationsteknik.

Jag har gjort flera anläggningar med vp! Så läs bara på artikeln

http://www.fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20100913200227

Som sagt, är det något i detta svar som diskvalificerar det för publicering enligt Veronicas dekret? Sanningen börjar bli alltmer uppenbar - det gäller att till varje pris förtiga undertecknad! Det är ingenting annat än en skam för mänskligheten att vägra varje form av teknisk diskussion utan bara istället "hitta på" att jag uttrycker mig fel!

Åre den 14 december 2013

Hans Lönn

PS. Jag har idag den 16 december 2013 blivit informerad om att kommentatorsfunktionen på EMTFs sajt är stängd på grund av resursbrist. Jag vill därför påpeka att den inte var stängd den 10 december annat än för mig då jag ville kommentera!

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka