Fortsättning på efterbörden och/eller CTH som aldrig förnekar sig!

I nr 4/14 av energi&miljö får 13 ledande forskare framföra sin ”väl underbyggda” forskning!

För det första är det bara tre av forskarna som överhuvudtaget har relevanta kunskaper för att skriva om energieffektivare byggnader! För att bli övertydlig så har ju Arne Elmroth och hans gelikar inte heller haft någon aning om hur installationerna fungerar! Att bara predika mera isolering och högeffektiva fönster har inget vetenskapligt värde!

Hur kommer då en sådan här artikel till? Vid kontroll med en av författarna så får jag reda på att den nuvarande professorn på Installationsteknik på Chalmers, Jan-Olof Dalenbäck, tycker att han har något väsentligt att tillföra så han skriver och låter de andra skriva på.

Det är typiskt att forskare gärna uppträder i flock för att inte bli utfrusna! Det finns knappast någonting som stoppar utvecklingen mera än att konsensus skall uppnås!

Finns det då ingenting positivt som kommer fram? Jo, äntligen har man på CTH fattat att man måste inkludera hushållsel och verksamhetsel vid en energibalansberäkning. Det tog jag med i min mall för mer än 30 år sedan! Skall det nu ta 30 år till innan man har forskat fram att vattenförbrukningen (v- och kv) också påverkar energianvändningen? Det har jag haft med alla år!

Förvisso är energianvändningen brukarberoende men inte som branschen tycks tro att man kan påverka uppvärmningsenergin också (jämför Johnny Kellners uppfattning)! Ja, visst ja det är rätt i nästan alla fastigheter för att det förs ut alldeles för mycket värme och då kan de boende förbruka hur mycket som ”man behöver”! Som bekant finns det inga fungerande VVS-system!

Om branschen tagit till sig det jag kunnat i 30 år så kan inte brukarna påverka någonting. Jo, man kan stänga av värmen med termostatkroppens hjälp men lämnar man balkongdörren öppen när man går hemifrån på morgonen är det svinkallt när man kommer hem för det har bara tillförts värme som motsvarar stängd dörr!

Den roliga metaforen om att sälja bilar med garanterad bränsleförbrukning blir alltså bara en haltande metafor!

I artikeln konstateras vidare att det för de flesta av oss är det elementärt vad en byggnads energibalans beror på! Så konstigt då att ingen klarar av att beräkna energibalansen och i förväg tala om vad energianvändningen skall bli! Man slår fast att om man följer Svebys detaljerade rekommendationer så kan man kompensera för olika brukarbeteenden. Vilken from förhoppning – är det en medveten lögn? – eftersom alla vet att det inte finns något samband mellan Svebys prediktion och verkligheten! Det framkom med önskvärd tydlighet i den pristävling som anordnades!

Det kommer inte att bli ett dugg förändring om man ställer tekniska egendomskrav och använder energideklarationerna!



Vad blir skillnaden om man ställer egenskapskrav? För att man dikterar att U-värdena skall vara si och så finns det fortfarande ingen som kan göra den korrekta prediktionen!

Energideklarationerna har ju från allra första dagen bara varit ett spel för gallerierna och en underbar födkrok för alla oseriösa konsulter som tjänat storkovan på det hela! De har aldrig tillfört någonting! Nu skall vi börja använda dem så att alla fastighetsägare som ligger över 90-percentilen för en viss fastighetstyp skall åläggas att åtgärda energianvändningen! Vilken innovation – tidigare har man angivit vad 50-percentilen ligger utan krav på åtgärdande!

Det är beklämmande att se ett sådant förslag från dessa s.k. forskare! De har ingen aning om att det redan 1989 bevisades, av dåvarande Statens Institut för Byggnadsforskning i Gävle, att energianvändningen i både oljevärmda- och fjärrvärmda hus låg mer än 30 % för högt! Jag försäkrar att det inte är mycket bättre idag!

I en forskarvärld som kunde ha något berättigande skulle man så klart komma med förslaget att alla som ligger över den nödvändiga nivån skall åtgärda sin fastighet! Nu är det väl inte nödvändigt med att komma med mera självklara påpekanden hur idiotiskt förslaget är?

Om det mot förmodan skulle finnas någon som inte vet att min mall talar om vad den nödvändiga energianvändningen är så gör jag det!

Jag håller så klart med Albert Einstein om att, ”Allt bör göras så enkelt som möjligt, men inte enklare”! Bättre går det inte att uttrycka det!

Harstad den 23 maj 2014


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2014-05-26 11:42  Inlagd av: O. Hansson  Betyg: 5
Hans ! Kan du ge en kort resumé av vad dessa forskare har bidragit med till vetenskapen och till verkligheten i våra byggnader?
Något som är definitivt påvisbart.

2014-05-26 12:02  Inlagd av: Hans Lönn
Tyvärr broder! Jag vill bara vara litet ödmjuk och nöja mig med vad dessa forskare bidragit med när det gäller energieffektivisering! De kan ju eventuellt ha  bidragit med någonting annat till vetenskapen!

Mitt korta svar blir därför: Ingenting!

PS. Och jag skulle gärna ta emot förslag på vad nyttigt de gjort och utvärdera det om de hör av sig eller om någon annan gör det!

Tillbaka