Ännu vet ingen hur lågt Chalmers kan sjunka i sin undervisning och forskning!

Det var inte många år sedan en universitetslektor på CTH ringde mig och påpekade att jag inte var riktigt klok som trodde att CTH skulle medge att jag hade rätt i min anmälan av Per Fahlén! Jag fick så klart inte rätt! Före honom hade Enno Abel förhindrat utvecklingen i decennier och nu heter professorn Jan-Olof Dalenbäck på Installationsteknik! Jag undrar om forskningen om att termisk tröghet skall styra fjärrvärmenätet görs på samma institution? Jan-Olof är nämligen en väl meriterad professor på denna institution genom sina tillrörda åsikter! Finns bevis på annan plats på denna hemsida!

I Energi & Miljö nr 10/2015 får vi i en artikel reda på metodens förträfflighet! Den är så förträfflig att journalistens mycket relevanta fråga, ”Är det inte effektivare att istället minska den totala energianvändningen i byggnaderna?” besvaras med, ”Ur systemperspektiv är det kanske inte mest kostnadseffektivt att optimera byggnadens energianvändning.”

När blev det ointressant att minska energianvändningen i våra byggnader? Det finns en metod idag, sedan 30 år, som ger en energieffektivisering med 30 % med avkastning på insatt kapital med mellan 50 och 100 %! Och om man använde den på sekundärsidan så skulle 30 % flera fastigheter kunna anslutas på det befintliga nätet och effekttopparna skulle reduceras med minst 30 %! ”Minst” därför att högflödessystemen gör det möjligt att ta ut ändå större momentana effekter!

Metoden skulle vidare reducera pumpeffekterna i nätet med ca 90 % och näten skulle få samma tillgängliga tryck vid undercentralerna! Även ett fjärrvärmenät kan vara i balans även om det inte finns något i landet!

Istället ”forskar” man nu på hur någonting som kommer att ändå mera förändra de tillgängliga trycken i näten! Och inte nog med det – de kommer att variera ändå mera under dygnet! Näten blir ändå mera i obalans! När skall Svensk Fjärrvärme förstå att tryck på 10 bar gör det nödvändigt att sätta in tryckreduceringsventiler som gör trycket något så när anpassat till husens undercentraler?

Till sist denna nya forskning kommer inte att minska energianvändningen något! Den kommer bara att omfördela energianvändningen under dygnen!

Älgö den 29 oktober 2015


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2015-10-30 15:29  Betyg: 2
På tal om omfördelning !!
Vore det inte på sin plats att omfördela forskningsresurserna så att man rent praktiskt i verkligheten kunde få se att forskningen kom till nytta för samhälle och skattebetalare.
Ett praktiskt exempel kan t.ex. vara att genom forskning lista ut om man med vetskap om att det blåser mindre ute när det är riktigt kallt ute ska kunna omfördela energibehovet så att man inte nödgas importera dyr energi från annat land eller ska man slopa subventioner till vindkraftverk och köpa energi för pengarna istället.
Man undrar ju vad man håller på med.
Kanske är en åkarebrasa att rekommendera i framtiden för både uppvärmning och industridrift.
Konfunderad undrare.



Tillbaka