Energibluffen Lars Blekastad!

För några månader sedan stötte jag på ett nytt namn i ”Energisverige”, Lars Blekastad! Hela bakgrunden kring varför jag fick ett stort intresse för Lars framgår genom att klicka här.
Lars påstod frankt att det råder en avgrundsdjup okunskap om hur våra hus fungerar. Finns de 10 personer i Sverige som förstår det så är det inte fler.

Så spännande att någon annan har kommit till samma slutsats som jag! Sagt och gjort, jag köpte så klart hans bok, ”Energibluffen”!

Här kommer en recension.



Energibluffen: så blir du lurad av dålig rådgivning.

Många talar om energi, men få vet vad de talar om. Det skriver Lars Blekastad, ingenjör och certifierad energiexpert, i boken Energibluffen. Där skildrar han en bransch fylld av myter, inkompetens och vilseledande rådgivning.

Budskapet är att vi kan spara mer energi, om vi slutar lyssna på floskler och använder oss av gedigen kunskap i stället. Gå inte på energibluffen, skriver Lars Blekastad i boken, som vänder sig till dig som är vanlig konsument, antingen du bor i villa eller bostadsrätt eller är fastighetsägare. Det betyder alltså att alla har glädje av boken! För om fastighetsägarna skulle ha glädje av den så måste alla konsulter och VVS-entreprenörer också ha det!

Nå vad får man då lära sig av boken om myterna i branschen?



Att ingen förstår någonting om husens dynamik. Sida upp och sida ner handlar sedan om hur viktigt det är att ta hänsyn till dynamiken i husen – alltså att värmekapaciteten kan utnyttjas för att få ner energianvändningen! Det tråkiga för författaren är dock att han inte någonstans talar om hur man skall beräkna vinsten! För mig blir det särskilt roligt att konstatera att min mall, som funnits långt före att hans s.k. forskning påbörjades, just tar fram vad den nödvändiga energianvändningen blir om man för ut exakt den värme som behövs, dvs. man stryper bort värmesystemens ofantliga överdimensioneringar och utnyttjar dynamiken!

Att det är en myt att om inomhustemperaturen sänks med en grad så sparar man 5 % av energin. Primärt är sanningen att antalet eldningsdagar på orten ifråga bestämmer hur mycket man sparar. Om det är 250 eldningsdagar på en ort med 4032 graddagar så sparar man 6.2 % och på en ort med 228 eldningsdagar och 3105 graddagar så sparar man över 7 %! Hans invecklade förklaringar har ingenting att göra med verkligheten! Men jag måste ge författaren delvis rätt i alla fall. I ett högflödeshus gäller ovanstående och då är det ingen myt! Men i ett lågflödeshus som utnyttjar värmekapaciteten blir det en myt för man minskar energianvändningen mera! Om man gör om ett högflödeshus med en medeltemperatur på 22.5 grader och sänker den med 1 grad så minskar energianvändningen enligt ovan! Men om man samtidigt gör den berömda lågflödesinjusteringen så minskar energianvändningen med ytterligare runt 20 %. Det vet jag efter 30 år i branschen!

Att hela den ”förvillande formeln” om hur man beräknar P(effektbehovet) är grunden för beräkningen av de 5 procenten. Nu har författaren fel igen! Se den korrekta förklaringen ovan!

Att s.k. prognosstyrning är en kvasivetenskap och inte på något sätt bra för att kunna hålla en jämn och behaglig inomhustemperatur! Grattis det är kanske den enda klockrena sanningen jag hittat i boken! Den har ju bara tillkommit för att SMHI skall dra in pengar till statskassan och inbilla alla högflödare att det skulle kunna avhjälpa alla anomalier som man skapat!

Att det är stora brister i energirådgivningen. Förvisso är det så men att sedan totalt fimpa att det är totalt värdelöst att gå ut och kolla inomhustemperaturen är omdömeslöst! Det måste ju vara en viktig kunskap att få reda på om temperaturerna inomhus varierar mellan 17 och 24 grader! Då behövs en injustering bara av den anledningen!

Att det blir varmare inomhus när temperaturen faller. Mätningar i en helt tom lägenhet verifierade att temperaturvariationen blir ungefär 5 grader! Så utomordentligt okunnigt att komma med detta ”bevis”! Det visar bara att värmesystemet var högflödesinjusterat! P-bandet på regleringen med termostatventilen har vi vetat sedan 70-talet blir då +/- 2 grader! I ett lågflödessystem blir P-bandet +/- 0.5 grader!

Att ”klassiska” utegivarsystem inte fungerar! Det finns nästan bara reglercentraler nuförtiden som man kan ställa in rätt kurva! Det enda eländet jag sett är en löjlig central från Siemens som inte ens kunde reglera framledningstemperaturen till 20 grader när det var 20 grader ute! Fel igen – det gäller inte i lågflödeshusen som tar hänsyn till dynamiken i husen!

Att utegivarsystem borde ha givaren på sydsidan! Fel igen! Med Grundfos Magna-pump som ställs på konstanttryckhållning så varvas pumpen ner om termostaterna stänger värmetillförseln på sydsidan och samma flöde som tidigare går upp till radiatorerna på norrsidan!

Att det finns många problem förknippade med värmepumpar. Men jag känner att det redan nu har blivit för mycket skrivet. Utan att därför närmare gå i polemik med författaren vill jag bara berätta att jag gjort några vatten/vatten värmepumpsinstallationer i flerbostadshus med lågflöde! Det är en myt att det inte skulle fungera. Om kondenseringstemperaturen bara är 55 grader så räcker det i de allra flesta hus till 5 minusgrader! Och tänk då på att spetsvärmen bara behövs för när temperaturen är under minus 5 och värmen endast blir den som behövs för den delen! Värmepumpen klarar ju hela behovet till minus 5!

Och till sist en liten kommentar om Vattenfalls laboratorium i Älvkarleby! Det ger jag ingenting för – för den minnesgode talar det för sig själv det totalt misslyckade forskningsprojektet, Uppdrag 2000! Det är helt bortkastade pengar att köpa boken!

Åre den 22 november 2015


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2015-11-28 08:44  Inlagd av: Lars Blekastad
Om du tycker det krångligt att ringa, så tillmäter jag inte dina synpunkter ett skvatt. Jag skiter i vad du tycker, och det är jag övertygad om att de flesta friska människor gör.
Jag läste din "recension" och kan konstatera att du inte är en av de tio.

2015-11-28 09:38  Inlagd av: Hans Lönn
Nu börjar det likna sandlåda det här! Du har vägrat att föra en dialog på Linkedin och du har vägrat att att använda din telefon för IP-telefoni när jag ville ringa dig! Och nu försöker du pådyvla mig att jag tycker det är krångligt att ringa! Jag har givit dig alla möjligheter att svara på tilltal!

Därför tillmäter du inte mina synpunkter ett skvatt! Det är synd om dig som måste göra antydningar om att jag borde söka hjälp och att inga friska människor tycker som jag! Ett sådant lågvattenmärke i din argumentation är svårt att nå ner till!

Hur skulle det vara om du istället ägnade dig åt sakfrågorna? Och det är väl ingenting som hindrar dig från att ringa mig? 0704 - 806395

2016-04-26 18:40  Inlagd av: Stig Sjölin
Hej
Jag har träffat Lars Blekastad och även läst hans bok.
Det räcker för mig, han omyndigförklarar allt och alla.
Vi som jobbar med reglerteknik har känt till reglersystemens dynamiska egenskaper långt innan Lars Blekastad började florera på marknaden.
Hans ide om att ta mer hänsyn till rådande innetemperatur än enbart utetemperaturen är det i princip inget fel på, men kräver nog individuell styrning för varje rum för att hålla jämn och RÄTT temperatur.
Så till mina funderingar. Jag kan ju läsa att du är förespråkare för lågflödessystem vilket jag inte anser ska ha någon direkt inverkan på energianvändningen. Den till en lokal tillförda energin är ju resultatet av flöde och deltaT. Om kombinationen av flöde och deltaT i de olika fallen ger samma effekt så borde väl energitillförseln vara lika. Det kan knappast spara energi. Har du en vettig förklaring till varför det skulle spara energi med lägre flöden?
Så till den viktigaste invändningen jag har.
En radiatortermostat är en ren P-regulator och de flesta fabrikat har ett proportionalitetsområde på ca 2 gardC. Det betyder att omgivningstemperaturen (rumstemperaturen) påverkar ventilöppningen proportionellt från helt stängd till helt öppen vid ett temperaturfall på ca 2 gradC.
Du kan väl inte mena att ett lågflödessystem skulle ändra radiatortermostatens fysikaliska egenskaper, eller?



2016-04-26 19:37  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Stig!

Känner vi varandra eller är det bara så att jag får association till din namne som var en en våra största boxare en gång i tiden?

Du har så rätt att man måste ha individuell styrning av varje rum om man använder sig av högflödesinjustering. Och det gör Energibluffen! Men det tråkiga med hans bok är att han aldrig talar om hur man skall göra för att bemästra husens dynamik!

Och glöm inte bort att det inte är reglersystemen som är dynamiska utan det är husen! Det är ju det som reglersystemen skall bemästra!

Det är tråkigt att se att du är kvar i tron att det inte spelar någon roll vilken kombination man har på deltate och flöde! Rent fysikaliskt har du så klart rätt men det som gör att man energieffektiviserar med 30 % med min metod på lågflödesinjustering är ju att jag för ut exakt den energi som behövs!

Och hur kan jag göra det? Jag får ju näst intill försumbara friktionsförluster och får p.s.s. samma tillgängliga drivtryck över varje ventil! Det är ju då självklart att det blir mycket lättare att få balans i systemen!

Och så tar vi det där med P-bandet. Det är inte alls konstant som tillverkarna ljuger om! I ett lågflödessystem ligger bandet på 1 grad! Alltså en grad i rumstemperatur från helt stängd till helt öppen ventil! I högflödessystemen kan det t.o.m. gå ända upp till 4 grader!


Tillbaka