Det bästa är det godas fiende!

Jag har levt ett helt liv efter det talesättet! Tyvärr har få andra gjort det för de har aldrig hört det! Men även om de hört det så bryr de sig inte! Jag hoppas nu att du efter att ha läst detta förstår vad talesättet innebär! I klartext alltså blir det att passivhus är en produkt från dem som inte tagit del och inte förstått!

Men först ett litet 1 års jubileum! Det är snart 1 år sedan jag var på en passivhuskonferens i Knivsta. Läs min artikel Hämnden är ljuv på denna hemsida! Det i särklass viktigaste som alla var överens om var att vi måste prata med varandra och jobba tillsammans! Till min glädje levde Simone och Ingrid upp till det några dagar! Det syns i deras kommentarer på artikeln!

Jag efterlyste att få ta del av hur verkligheten ser ut för att kunna utvärdera hur bra det eventuellt är med passivhus! Exempelvis måste jag veta vad fastighets- och nyttjarelen samt varm- och kallvattenförbrukningen är! Liksom att jag måste ha tillgång till ritningar så att jag kan fylla i mallen och kolla! Om då det passivhus som jag kollar upp ligger på mallens nivå så återstår bara att få reda på hur mycket kalaset har kostat mera än att göra motsvarande hus med annan tillgänglig teknik och kunskap! Ingrid skulle också återkomma med ”fakta” från sina VVS-konsulter! Men icke sa Nicke – det gjorde hon inte! Och den goda Simone återkom aldrig för att räta ut de frågetecken som vi lämnade!

Den feta gåsen kom inseglande färdigstekt!Plötsligt för några dagar sedan kom det under min lupp ett yttrande från Granskningsnämnden för radio och tv! Roligt och ironiskt nog så är yttrandet daterat 2016.09.16. Alltså långt före konferensen i Knivsta förra året i september! Det är klart sjukt att man inte på något sätt berättat om den anmälan som någon gjort av det kända tv-programmet som Gert Wingårdh medverkar i som ”expert”! Expert ja, på arkitektur men en total novis på energifrågor! Programmet tog denna gång upp Simones privata cirkelrunda villa i Växjö!

Programmet fälldes. Granskningsnämnden ansåg att det strider mot kravet på
saklighet.Det här står i början av yttrandet men längre ner så står det, ”Redaktionen anser dock inte att detta innebär att uppgiften strider mot kravet på saklighet.” Nog för att jag inte är jurist men tror mig om att kunna läsa innantill! Men jag är kanske dum i huvudet? Men det spelar ingen roll! Jag har ju fått bevis för att passivhusidén kan ifrågasättas!

Simone tappade totalt sin objektivitet genom att jämföra husets energianvändning med ”normala” gamla hus som gör åt 25 000 kWh/ år! Granskningsnämnden insåg klokt nog att att jämförelsen måste göras med de hus som nyproduceras idag! Snittet i branschen för en normalvilla i dag är 6 500 kWh/år. Simones skall bara göra åt 2000 kWh/år! Tro det om du vill! Om det är sant så är det fantastiskt! Men jag får också reda på att dessa kWh är idag värda ca 4000 kr och så får jag reda på att merkostnaden för huset är 700 000 kr!

Börjar du nu förstå vad som menas med talesättet? Det bästa blev inte det goda! Det blev Ebberöds bank! Avkastningen på nedlagt kapital 0.57 %! Då framstår ju t.o.m. Karin Adalberths hus i Arlöv som bättre! Om hon hade köpt några andelar i ett vindkraftverk istället för solceller på taket så hade hon sparat mycket pengar!Det är inte lönsamt att satsa  en miljon kronor extra för att spara 15000 kWh på den tiden mot ett nybyggt hus! Karin fick i alla fall en direktavkastning på ca 1 %! Men i vårt sjuka land så fick Karin som av en händelse 700 000 kr i forskningsbidrag efteråt för att rädda hennes ekonomi med solcellsanläggningen!

Älgö den 20 augusti 2018


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2018-08-20 20:01  Inlagd av: Ingrid Westman
Beklagar att jag eller min VVS-konsult missade att återkomma med uppgifter. Vi prioriterade vår tid till annat. Jag ser inte denna artikel eller dina slutsatser som något bevis för att passivhus inte skulle fungera. Studera alla passivhus i Knivsta kommuns bestånd. De talar sina tydliga språk och där finns både driftvärden och ekonomi att tillgå.
Ett passivhus drar 15 kWh/m2,år i uppvärmning. Simones hus drar ännu mindre senast jag tog del av siffrorna.
Att skriva artiklar utan fakta på fötterna känns lönlöst. Men att vi hårt arbetande egenföretagare och småbarnsföräldrar ska ha tid att serva dig med siffror är att begära för mycket. Energimyndigheten får siffror från ett av mina projekt minut för minut. Ta del av deras rapport istället.

2018-08-20 20:12  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Ingrid!

Kul att veta att du nu är en lycklig mamma! Det har framgått av sociala medier! Jag förstår det så väl för då börjar en ny fas i våra liv!

Nu förstår jag inte vad du menar! Du behöver inte servera mig några siffror längre! Det har ju granskningsnämnden gjort! Och jag förstår inte att du inte har förstått mitt budskap överhuvudtaget! Om nu Simones hus drar ändå mindre än 2000 kWh så blir ju ekonomin en katastrof i alla fall!Säg inte att du inte har förstått mitt budskap! Det goda eller bästa blir inte bäst om man tar hänsyn till vad det kostar! Skall det vara så svårt? Men jag ställer gärna upp och hjälper Stem och alla andra genom en seriös utvärdering mot betalning!

2018-08-24 11:20  Inlagd av: Heine Stenlöv
Ingrid Westman
Tack för Ditt inlägg.
Jag har inte sett att någon sagt att passivhus inte fungerar.
De fungerar utan tvekan. Det viktigaste för en köpare kan inte vara något annat än att veta om en merinvestering i ett passivhus är lönsam eller ej, jämförbart med som man normalt enligt gällande normer bygger i dagens läge.
Jag kan därför hålla med om att skriva utan att ha med all fakta är meningslöst och när
Du inte tycks vara intresserad eller kompetent att göra det så är det klokt av Dig att prioritera Din tid till annat.

2018-08-24 12:53  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Heine!

Beröm till dig som genomskådat det ohållbara i Ingrids skrivning att det är lönlöst att skriva om man inte har fakta!Men du skulle ha sett vad Simone nu skrivit direkt till mig idag! Jag skall efterhöra med henne om jag kan publicera det och mitt svar så att alla kan ta del av som utspelar sig i kulisserna!

2018-08-27 11:23  Inlagd av: Rafael Ospino  Betyg: 5
Hej Du Hans!
Gäss och kanske en och annan begravd hund?
Som du kanske vet så skriver jag i en blogg som heter "Hållbarhet eller Grönmålning" för tidningen "Hållbart Byggande". Som du så ofta framfört finns det ju inte så mycket substans i alla de paroller som ofta trumpetas ut inför byggstarten av ännu ett nytt "hållbart" projekt. Jag har med ljus och lykta letat efter något positivt att skriva om.
Jag har, som du, träffat på ett antal sympatiska individer som engagerat sig i omstarten av passivhus-byggandet efter att Passivhuscentrum fick gå i graven. Dessa individer har förefallit väldigt förtroendeingivande och meddelsamma fram till dess jag begärt faktaunderlag för husens föregivna hållbarhet. Där har det tagit stopp och jag anklagas plötsligt för att vara illasinnad och ute för att motarbeta den goda saken. Vari den goda saken skulle bestå är dock en öppen fråga. Egen pekuniär vinning?

2018-08-27 11:38  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Rafael!

Tänk att det är så som du skriver!Men det är precis som med religionen! Man får inte ifrågasätta någonting och bevis för att gud finns kan man inte lägga fram! Jo, visst ja nu kom jag på att det är gud som tog över mina tangenter och skriver till dig!

Du har så rätt även med dessa sympatiska människor! Simone och Ingrid går inte av för hackor ända tills man ifrågasätter! Jag skickar dig på mail kopior på ett kärleksbrev från Simone till mig liksom några rader från Ingrid! Funderar på att lägga ut breven på hemsidan som bevis på en sjuk sak!

Tillbaka