Det var sjukt sa räven om lönnbären!

För några dagar sedan hakade Simone på på Linkedin när jag drev med Willy Ociansson som skulle ordna en ny vilseledande kurs hur man kommer på vilka fel en fastighet kan ha! Den vitsiga inbjudan rubricerades som ”Utbildning isf Inbillning”! Jag svarade då att du skall gå på kurs hos mig istället så slipper du inbilla dig att du kan något! Willy svarade snabbt och coolt, ”Du är lika munter som vanligt Hans. Du får inte slarva med medicineringen..!" Simone svarade lika snabbt med ett like! Och hon var den enda som likade! Då tycker jag att det är rätt tillfälle att förklara varför hon blir så stimulerad av Willy!

”Kärleksbrev”!Jag fick följande ”kärleksbrev” från henne för några dagar sedan när hon läst min artikel om det bästa är det godas fiende! Brevet är ordagrant så när som på att jag rättat till Simones språkliga fel!

Hej Hans
Jag har ingen aning vad jag har gjort att jag förtjänar att du permanent angriper mig personligen. Jag har öppnat dörren åt dig, räckt dig handen, ville vara din vän, men du lyssnar och läser inte, du vill inte se fakta och hittar på exempel jag varken känner till eller har jobbat med.

Varför jag inte svarade till dig igen har helt enkelt att göra med att jag inte hann. Jag har fyra barn, ett hus, ett företag, en familj i Tyskland min mormor dog och så blev jag sjuk också. Jag har inte prioriterat att skriva samma sak till dig igen och igen när du ändå inte vill förstå.

Jag vet inte varifrån du har dina påståenden men ingenting av dessa stämmer.
Vårt privata hus vi byggde har aldrig haft 700000kr i merkostnaden för att vi valde att bygga ett passivhus. Förstår inte vad du menar och varför du blandar in andra hus när du angriper mig.

En vanlig villa ligger idag på 3,5-4,5 miljoner och arkitektritade hus är ännu och betydligt dyrare. Vårt hus kostade inte det alls och alla siffror är offentliggjorda, så du skulle bara kolla upp fakta. Vi ligger helt i nivån med andra standardhus.

Men om vi nu vill prata om extrakostnader i vårt hus, så hade vi 250000kr extra för att vi valde att bygga med ett väderskydd (under taket), det kostade 150000kr mer för markarbeten som vi inte visste om att vi hade matjord och stora sten mm att ta hand om. Vi valde även en ovanlig platta av återvunnit glas som kostade oss ca 150000kr extra och så ville jag ha solceller på ett räcke vi ändå behövde har som hade en peng på 150000kr. Ingenting av dessa kostnader har överhuvudtaget med valet passivhus att göra utan skulle kunna ligga på vilket hus som helst. Vi ville bygga miljövänligt med så liten fotavtryck som möjligt och fuktsäkert, hur kan man bli mobbat för detta? Andra människor spenderar 250000kr och mer för kök eller 200000kr för badrum, för prestige osv... och det är ok för dig? Det blir man godkänd för? Vad är med dig?

Det är så oförskämt av dig att skriva så fula saker om mitt arbete som du inte det minsta har rätt med. Mitt arbete riktar sig enbart på att värna miljön för våra kommande generationer och jag är stolt över det jag gör!

De passivhusskolor vi byggde de senaste åren har kostat mindre i investeringen än vanliga skolor för att vi inte bygga glaslådor med 80 vinklar, för att vi optimera verksamheten och funktion för de som befinner sig skolan, våra barn. När man har skickat hem elever i maj/juni när det var för varmt i klassrummen har man i passivhusskolor kunnat undervisa och mätt temperaturer mellan 21-24 grader. Detta är enormt bra och detta är fakta du skulle kolla upp innan du påstår saker.
Vi har träffat så många kompisar och inte minst äldre människor som hade att kämpa med värmen denna sommar och över 30 grader i sina sovrum. Vi hade inte det, hos oss var det svalt helt utan att vädra, inga flugor, ingen övertemperatur, detta ville vi meddela och tekniken lära ut för de som tycker det är lika viktig med god komfort som med god design. Helst skulle jag vilja bygga bara äldreboende för att ge de ett mycket bättre liv!

Att förolämpa mitt arbete och kränka mig personligen hela tiden är inte hållbart. Jag vet inte vem som har förstört din relation till kvinnor en gång i tiden men alla dina verbala angrepp riktar sig mot oss kvinnor som jobbar med hållbarhet och energi. Det är extremt orättvist, många av oss behövde jobba dubbelt så hårt för att bli jämställda i byggbranschen. Vi har kämpat för att anses som lika som ni män, utbildat oss och pluggat extra under tiden vi har ammat eller sköt hushåll och jobb. Du har ingen som helst rätt, bara för att du troligen har långtråkigt, att kränka oss, bara för att vi jobba för ett miljövänligare samhälle.

Jag vill inte vara din vän längre, inte på Facebook och inte i verkligheten.
Låt mig varai fred, låt mig sköta mitt liv och mitt jobb.
Jag är extremt besviken och ledsen på dig, Hans

Mitt svar till Simone Kreutzer.Bästa Simone!

Jag blir inte förbannad och inte arg på dig för innehållet i ditt mail och ditt angrepp på mig! Jag blir däremot mycket ledsen å dina vägnar för att du häver ur dig så mycket skit som jag inte behöver ta åt mig ett enda dugg av för du är totalt snett ute! Jag tar punkt efter punkt utan att allting numreras ! Du hittar säker igen vad jag syftar på!

Först det triviala. Jag har inte hittat på 700 000 kr! Det står i granskningsnämndens yttrande! Har du inte läst det? Liksom att det står där om dessa 4000 kr!

Jag angriper inte alls dig personligen! Jag angriper hela jippot med passivhus! Men jag förstår att du tar det personligt eftersom det är din baby! Och jag kommer att fortsätta att angripa det hela så länge som jag inte ges möjlighet att kolla någonting! Ni släpper ju inte till något pris in mig! Du må tro att jag skulle lägga mig raklång i stoffet och betyga min högaktning för er om jag plötsligt hittade en massa hus som ligger på mallens nivå eller lägre! Jag har inte ens 10 hus under 30 år som gjort det! Och skulle det dessutom visa sig att det finns bevis för hur mycket merkostnaden blivit för husen så skulle det vara ytterligt intressant!

Vadå lyssnar och läser inte? Och jag har inte fått något annat än lösryckta fakta som att det går mellan 5 och 15 kWh/m2! Det är ju det som gör mig så ifrågasättande för att jag dels inte tror på det men samtidigt undrar vad det är som en sådan siffra innehåller? Men det värsta av allt är att jag efterlyste redan i Knivsta vad definitionen är på passivhus och fick till svar att det skulle komma! Men har aldrig kommit mig veterligt! Och inte blev förtroendet bättre när en sådan outbildad typ som Eje Sandberg har haft och har(?) en så ledande roll! Han beställde en gång i tiden min mycket pedagogiska bok "Spara Energi" för att jag trodde han ville lära sig något! Men vid middagen så berättade han att den var alldeles för svår för honom som hade ett helt annat yrke! Så han sket i den!

Men Simone det du missar mest på är att jag riktar in min kritik mot kvinnor som jobbar med energi! Är det någonting som jag inte gör så är det att kritisera kvinnor för detta! Just nu har det bara blivit så eftersom Ingrid och du företräder passivhusidén utåt! Jag har dessutom inte på något sätt någon avog inställning till kvinnor! Utan er skulle livet inte ha varit värt att leva! Jag hade saknat all stimulans för att bli duktig för det är ju priset för att bli det! Alltså att få leva tillsamman och älska en kvinna! För övrigt kan du ju kolla med Ingrid som jag inte sparat med krutet på att visa min högaktning! För att du skall förstå att jag inte på något sätt angriper er för att vara kvinnor tycker jag att du skall läsa på länken om en av de mest firade männen i byggbranschen som i decennier lyckats förhindra utvecklingen!

Varhelst nollan sig befinne torde han avlägsna sig!

eller varför inte läsa när jag anmälde en professor på CTH för total inkompetens!

Ur led är tiden...

På tal om långtråkigt så ligger det något i det! Det kanske du får uppleva när du är 80 år också? Men jag gör allt för att inte ha det! Jag åker skidor utför i Åre på vintern i 5 månader och åker 1 M höjdmeter! Under min översomring i år har jag varit i Madrid, Segovia och Ávila och kunnat glädja mig åt att min spanska duger till att klara mig själv i världen! I juli var jag på en underbar bilresa i Norge i 3 veckor! besteg bl.a. Predikstolen om du vet vad det är för någonting!

Och så tror du att jag inte jobbar för ett miljövänligare samhälle! Absurt! Jag är nog antagligen den mest miljövänliga personen i världen som med enkla och billiga medel bor i ett hus som drar 4000 kWh men att jag får 3000 av dem från mina andelar i ett vindkraftverk i Robertsfors, lämnar ifrån mig ett avloppsvatten som jag kan dricka och kommunen har aldrig hämtat några sopor under 28 år! Jag hoppas att du minns att jag påpekade för kvinnan från Österrike att jag levt som hon i 27 år? Men det är klart att det är mycket intressantare att ta hit någon långt bortifrån än att ta exempel från Sverige! Man får aldrig glömma att här gäller Jantelagen!

Jag har noterat att du inte vill vara min vän längre! Jag vill bara att du skall veta att jag inte säger detsamma till dig för jag tar ditt brev med en klackspark för att du skrivit det i missriktad affekt! Men en sak kvarstår i alla fall hos mig - det är en hund begraven i allt det här med passivhus när jag inte får reda på någonting och du tappar masken så totalt!

Ingrid Westman hör också av sig med anledning av artikeln!

Bästa Ingrid!Först vill jag citera mig själv! "Jag har fått träffa en fantastiskt kvinnlig civilingenjör, Ingrid Westman. Med okuvlig energi och framåtanda driver hon utvecklingen av passivhus framåt sedan några år tillbaka i en egen entreprenadverksamhet med hjälp av volymelement som tillverkas på fabrik i Polen!"

Ingrid jag beundrar dig för din drivenhet! Du är en fantastisk kvinna med beundransvärt go i! Det betonade Simone för mig att jag skulle få träffa en kvinna som jag skulle uppskatta inför Knivsta! Hon fick verkligen rätt!!

Nu till dina rader nyss! Du får inte blanda ihop den ekonomiska sidan i din entreprenadverksamhet med ekonomin i ett passivhus! Otroligt att du kommer att kunna omsätta en kvarts miljard nästa år! Wow! That´s great! Vad menar du med att du tar alla projekt till lägsta pris? Är det totalentreprenader med mycket fria tyglar kring utformningen av projektet så att du alltid kan bygga upp projekten kring dina volymelement? Är du så säker på att du kan erbjuda lägsta pris att du tar alla jobb? Eller är det så att du "tubbar" beställaren att gå ut med en ny upphandling där du vet vad priset är från dina konkurrenter? I vilket fall som helst så måste du inse att du kan producera väldigt billigt genom att du låter en annan marknad med lägre löner etc. bygga elementen! Det är väl självklart även för dig att om du gjorde en bättre optimering så skulle dina element bli billigare om du iakttog att 60 cm isolering blir mycket dyrare att tillverka än ett med 30 cm och energianvändningen minskar obetydligt! Du skulle tjäna ändå mera! Det blir som du kanske förstår litet löjligt att säga att de får ett passivhus på köpet! Jag köper alltså inte ditt bevis för att passivhus inte kostar något extra! Förstår du mig?

Att bankerna struntar fullständigt i energibalansberäkningar förvånar mig inte ett enda dugg! De är lika inkompetenta som hela vår bransch! Beviset för det är ju att alla värdelösa s.k. forskningsprojekt alltid har en energianvändning som överstiger den beräknade med minst 30 %! Och orsaken till detta har jag kunnat i mer än 30 år men ingen vill veta om det för man är en samling med giriga idioter!

Din kommentar om Simones hus gör mig dock bedrövad! Du har uppenbart inte fattat någonting av budskapet i min artikel! Det är ju direkt löjligt att driva ett projekt så långt att man får 0.57 % avkastning på eget kapital eller på lånade pengar som man fått betala 1.75 % på! I mina projekt genom åren har jag sällan haft under 50 % avkastning!

Mina allra varmaste hälsningar!

Ingrids svar till mig.En snabb kommentar i all hast: vi har 30 cm isolering i ytterväggar. Att det blir passivhus beror på att vi tar hand om detaljer på ritbord och i produktionen. 

Husen jag bygger har ofta färdiga bygglov när jag kommer in, fast rätt dåligt specade installationsmässigt. Konkurrenterna är andra utländska prefab-byggare, med ännu lägre löner. Peab, Skanska och NCC befattar sig inte med dessa projekt.

Och mitt svar till Ingrid!

Gu så skönt då att ni inte har mer än 30 cm! Mer än det är total idioti! Men då förstår jag inte hur ni kan komma ner till 5 à 15 kWh/m2! Jag har nog inte fattat vad det innebär med passivhus! Men så blir det när alla siffror är hemliga! Tänk om det skulle vara så otroligt att ett passivhus ligger under mallen! Svenska rekordet hittills är 92 % av mallen! Men det var ett unikt HSB-hus som sköttes av en av mina "medarbetare" på SIFU! Annars har jag sett några få som ligger på mallen men oftast ligger husen 30 % över och då blir det avkastningar på 50 %!

Fortsätter gärna diskussionen när du klarat av dagens viktigare uppgifter!

Jag har inte fått något mera svar från varken Simone eller Ingrid! Jag undrar så var skon klämmer när man inte vill redovisa fakta och framför allt inte berätta vad ett passivhus är!Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Meddela mig om någon annan kommenterar denna artikel.

2018-09-08 09:49  Inlagd av: Ingrid Westman
Hej Hans!
Inga siffror är hemliga, eller att ta del av kunskapen. Men det är en 12-dagars utbildning att bli passivhusexpert och jag kan inte lära ut det över en artikelkonversation. Det handlar om en ekvation av husets formfaktor, bra fönster (U-värde 0,7) som har överisolerad karm, FTX med hög verkningsgrad, luftäthet på max 0,6 oms/h, isoleringen av klimatskalet samt minimera köldbryggorna. Detta ska sedan verifieras när huset är byggt. Då kommer man ner till 15 kWh/m2,år. Gå kursen vet ja, så kommer du att också bli "frälst" när du ser med egna ögon att det funkar. Du och dina läsare hittar anmälningsformuläret på www.igpassivhus.se Jag har gått den och rekommenderar den till alla oavsett roll i bygg- och fastighetsbranschen och oavsett om man tänker bygga passivhus eller bara energieffektiva hus. Och jag har inget ekonomiskt intresse i IG Passivhus, bara en önskan om att vår bransch också skulle ansluta oss till Parisavtalet som faktisk angår alla i de länder som skrivit under. IG Passivhus har knäckt nöten och det är bara för oss andra att ta efter. Vi behöver inte uppfinna något nytt hjul. Inget att vänta på längre. Bara att göra!

2018-09-08 12:21  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Ingrid!
Härligt med ett svar! Då kanske vi kan komma litet närmare varandra! Jag menar i kunskapen om vad passivhus är för någonting och om det är motiverat!

Som du förstår så vill jag inte ta mig tid att gå på en 12-dagars utbildning. Jag tror mig kunna(?) hur man bygger tätt och hur man minimerar köldbryggorna! Däremot får man inte några fönster med U-värde 0.7 utan att det kostar! Har man förresten nu kommit över barnsjukdomarna med att det frös på utsidan av sådana fönster? Och FTX tror jag inte på överhuvudtaget! I SENIB finns det en klar motivering varför tillägget blir 0, alltså lika med energianvändning motsvarande S-system!Och husets formfaktor är ju inget som passivhusen har monopol på! Det kan ju alla ambitiösa arkitekter lära sig hur det inverkar på energianvändningen! Och glöm inte bort att formfaktorn blir oväsentlig om man bygger större än nödvändigt!

Vad är jag då ute efter? Jo, att få reda på alla fakta kring energianvändning, vattenanvändning men framför allt ALLA utrustningar som husen försetts med! Exempelvis viskade en fågel i mitt öra att Simone har bergvärmepump! Och blir det inte billigare och bättre med en vp på frånluften i stället? Är systemen vattenburna? Står ugnen på ständigt för att energianvändningen skall komma på hushållselen och inte komma på uppvärmningen? Har husen en varmluftskamin som man kan elda i? Etcetera!

Eftersom jag jobbat med SENIB i mer än 30 år så vill jag kolla om husen lever upp till den mallen. Jag fick för några år sedan tillgång till ett annat hemligt hus som projekterats av en av branschen kunnigaste VVS-ingenjörer! Antalet kWh per graddag var inte ens konstant!

Och allt detta skall så klart ställas mot vad merkostnaden är!

Tillbaka