Upp som en pannkaka och ner som en sol!

Erik Albertsson(EA) lägger ut följande PR-text och en bild på UC:n.

Installation av ny FJVC på Brf Sjölejonet som fått sin risiga gamla anläggning upprustad av oss på SRV Installation och Energisparkonsult AB, installationen tog oss 1 arbetsdag. Brf fick även värmesystem upprustat med nya termostatventiler samt injusterat av till god balans. Den nya passade värmekurvan är nu låg och inga hyresgäster klagar längre på dålig värme.

När det gäller det urspårade ”skrytet” om att man passat till en låg värmekurvan är min stubin mycket kort! Jag slänger mig över tangenterna!

Och så skall man behöva ta del av ännu en anläggning med stenåldersteknik? Säkert alla sedvanliga fel? Står ingenting om förinställningsbara termostatventiler och med låg värmekurva! Man kan spy åt skiten! Och säkert finns ingen seriös uträkning av hur energianvändningen kommer att bli! Och så skulle jag inte bli förvånad om man också säger att det tar 1 år innan man vet hur mycket energieffektiviseringen blev!

EA. Hej Hans, är allt bra med dig annars och så? Här är det fint, full rulle i branschen och idag är jag extra glad över att det är måndag med nya utmaningar med ny vecka, hoppas det är det samma med dig. Som svar på dina frågor, att du förespråkar lågflödesinjustering förstår jag på din första väldigt trista kommentar och sedan tycker jag att det är extremt ledsamt att höra äldre uttrycka sig på detta vis. Resterande som du pratar om är dina egna förutfattade meningar som du antar före du ställt frågan, för din info så sitter pumpen på trycksidan.  pumpen ca 12-15 watt.  Ha en skön dag.

HL. Hej Erik! Underbart med ditt svar! Jag tar inte illa upp över ditt skrivande och jag är stolt över att som gammal gubbe få skriva det jag gör! Då tar vi det positiva först! Wow pumpeffekten som du anger är förvånansvärt bra! Inte i närheten av vad branschen i övrigt använder! Jag har ca 10 W! Och pumpen på trycksidan wow! Det är du nog ensam om skulle jag tro för de sista tre nybyggda anläggningar jag sett hade den på sugsidan! Och då var ett av projekten ändå ett stort passivhus i Knivsta! Passivhusen skall ju vara spjutspetsprojekt, eller? Och då tar vi mina antaganden som frågor då! Är termostatventilerna försedda med en förinställningsdel? Vilka fabrikat på ventilen? Det kan ju vara termostatkropp från en fabrikant och ventildel från en annan! Och vad har du vunnit på att sänka framledningstemperaturen? Och hur mycket har du energieffektiviserat med? Eller kanske bättre eftersom du ju just installerat anläggningen - vad är din beräknade minskning av energianvändningen? Och hur har du gjort den beräkningen? Om du fortsätter dialogen får jag en skön dag! Vänligen Hans

HL. Vad har hänt på Linkedin? Din bild med tillhörande text ligger ute 6 ggr på raken! OCH ditt senaste svar finns inte med som jag såg på mobilen i natt! Vill du lägga ut det igen? Men jag vill att du skall ta till dig följande! Det är i dagarna 40 år sedan jag första gången fick en test på om mallen funkade! Och det gjorde den på ett stort flerfamiljshus i Halmstad! Så kom ihåg att jag inte har några förutfattade meningar eller det förhatliga ordet åsikter! Jag har kunskaper! Om du vill fortbilda dig så skall jag gärna analysera allt vad du skriver och framför allt svarar på mina frågor så skall jag hjälpa dig med att lära dig hur du och den infernaliskt sjuka VVS-branschen har hållit på i mer än 30 år! Jag skall alltså inte ha några förutfattade meningar om att du har placerat cirk.pumpen på sugsidan utan bara hålla mig till de fakta du ger mig! Om du inte lägger ut texten igen så vet jag att det är du själv som tagit bort den! Bättre signal kan jag inte få att du inte vill blamera dig och branschen!

EA. Jag använder mig av IMIs förinställbara radiatorventiler, Samma termostat från IMI. Använder ett bra energiberäkningsprogram oftast. I detta fall besparing på 20% beräknat. Jag beräknar oftast med högre delta. Efterkontroller är nyckeln till sänkta värmekurvor vilket denna kund hade höra innan och oinjusterat om man inte har lyxen med inomhusgivare som t.ex. när vi installerar vårt system Genius Control som är duc med PC panel med energimätning och sensorer i lägenheter styr vi efter verkliga inomhustemperatur och minskar effekttoppar genom sättet vi programmerar samt mycket mer. Kunden slipper även fasta kostnader efter installation. Vi har även ett tryckhållningskärl som vi kopplar upp och kan även styra och övervaka tryckhållningen. (edited)

HL.Installerar ni alltid med inomhusgivare med energimätning och sensorer i lägenheter? Alltså i detta fall? ”Styr ni alltid efter verkliga inomhustemperaturer och minskar effekttoppar med hjälp av ett program?” Vad menar du med att ”Kunden slipper även fasta kostnader efter installation.” Vad är det för något trams som branschen tydligen hittat på? Är det vanligt förekommande nu?

Installerar ni också standardmässigt ett tryckhållningskärl som ni kopplar upp för att styra och övervaka tryckhållningen? Ser ni på så sätt till att det blir konstanttryckhållning?

Och så har jag massor av frågor på det gamla! Var din använda pumpeffekt på 12 – 15 W per m³ vatten som cirkulerar i systemet? Vad är det för dataprogram som du använder för att göra energiberäkningarna? Tar det programmet även fram vad den perfekt skötta fastigheten skall ha för energianvändning? Och tar programmet även fram alla förinställningsvärden? Tar programmet även fram pumpeffekten för värmesystemet? Vilken lyfthöjd på pumpen använder du dig av för att klara av friktionsförlusterna i det slutna systemet? Är du mån om att du skall kunna hålla konstant pumptryck?

Jag förstår inte din svenska!  Vad menar du med ”vilket denna kund hade höra innan och oinjusterat”? Och så fortsätter du ”om man inte har lyxen med inomhusgivare som tex när vi installerar vårt system Genius Control som är duc med PC panel”! Installerar ni alltid med inomhusgivare med energimätning och sensorer i lägenheter? Alltså i detta fall? ”Styr ni alltid efter verkliga inomhustemperaturer och minskar effekttoppar med hjälp av ett program?” Vad menar du med att ”Kunden slipper även fasta kostnader efter installation.” Vad är det för något trams som branschen tydligen hittat på? Är det vanligt förekommande nu? Installerar ni också standardmässigt ett tryckhållningskärl som ni kopplar upp för att styra och övervaka tryckhållningen? Ser ni på så sätt till att det blir konstanttryckhållning?

Har du någon metod att på kort tid kolla om du har nått ditt energisparmål eller måste du vänta ett helt år för att kunna få stenkoll? Har du överhuvudtaget någon uppföljning av energianvändningen? Tar du extra betalt för det i så fall?

Och så tar vi det där med IMIs förinställningsbara termostatventiler! Jag har aldrig hört talas om dem överhuvudtaget trots att jag jobbat så länge i branschen! Och så får du ursäkta gubbdjävulen som försökte googla på dem men fick inget napp! Kan du ge mig info om hur tryckfallsdiagrammet för ventilen ser ut? Och har du några uppgifter om P-bandet på termostatkroppen skulle jag vara tacksam! Du får gärna skicka det till min mailadress som du finner på min hemsida www.fastighetsanalys.se

EA. Ursäkta svenskan jag satt på kontoret igår kväll och utvärdera lite olika värmepumpslösningar, tog en femma och svarade dig och trött som jag var så blev det lite stavfel.  Pumpen sitter i framledningen med konstanttryckhållning. Pumpen dimensioneras med 30 °C temperaturfall i systemet. För att kunna täcka deras effektbehov på 120 kW blir det dimensionerande flödet (120 kW * 860)/30 K ≈ 3 440 liter per timme, Då drar pumpen 40 w vid 2 mvp.  Gällande Genius control är det bara läsa på om vad det är, kunden slipper fasta avgifter och vissa i branschen har hittat på detta med fasta avgifter etc. Ja det är vanligt förekommande men ej hos oss. tryckhållningskärl med modbus säljer vi åt kunder. Vip eller energivisionen eller egna beräkningsunderlag.

Jag följer även upp arbeten för att hålla koll jag följer upp förbrukningar innan och efter, brukar inte ta inget betalt. Nuförtiden hinner jag inte följa upp allting dock utan får höra från kunder i efterhand hur deras kostnader minskar och hur glada boende är över fungerande värme samt mycket styrelsefolk som slipper klagomål på köpet. IMI radiatorventiler med temostater är ett av Sveriges marknadsledande företag och hette tidigare Tour Andersson. Googla igen. Du hittar mycket läcktyr att gotta dig i på deras hemsida med tryckfalls diagram etc.

Hans jag vet även att du är en mycket stark förespråkare till lågfödesmetoden vilket är idag en utrotningshotad art i branschen så jag förstår att du är frustrerad. 2006 blev jag utbildad av Östen Sandberg gällande detta i Göteborg och förstod redan direkt att detta kontra högflöde är som att para ihop Åkesson med Sjöstedt.  Jag kan injustera system efter alla metoder, hög låg eller mellan (om det ens finns nått som kallas mellan hehe) och ettrörssystem, jag beräknar transmissionförluster och har lärt mig de flesta radiatorfabrikat med dess effekter beroende på storlekar i huvudet.  Men dock skulle jag gärna skicka iväg någon av våra nyanställda till dig för utbildning/kännedom om just lågflöde för jag känner att det är viktigt att en injusterare lär sig allt om allt. Det ger jag dig gärna.

HL. Jag tror att jag får hjärtslag av glädje! Jag började ju ana att det låg en hund begraven i din förra kommentar med exakt angivelse av effektbehov och flöde och bara 2 mvp! Men av någon djävla anledning är den borta ur flödet nu! Då vet du kanske att jag beräknar flödet efter ett deltate på 40 grader och jag skickar ut 1 mvp i dynamiskt tryck! Nu inser jag också att du har insett hur frustrerad jag är efter 40 år i branschen utan att någon har förstått någonting och att säkert 100 MSEK har spillts bort i meningslös forskning! Vi får hoppas att någon nu förstår hur snett de är ute? Och det gäller ju både Sweco och ÅF för att nu inte tala om Bengt Dahlgrens efterföljare! Jag hade ingen aaaning om det där med IMI och TA! Men det gör inte saken bättre oss emellan för så mycket skit som TA ställt till genom åren med sina ventiler på radiatorerna får man leta efter! Däremot är deras 2- och 3-vägsventiler med i mitt lag! Bor du i Stockholm så borde vi ses någon gång!

Va phan! Jag tror jag smäller av en gång till! Är du sonen till pappan som tog över skötseln av mitt paradprojekt i livet det s.k. Sportpalatset i kv.Roddaren? Om det är så så kan jag än en gång gå och lägga mig nöjd med ett leende på läpparna att gubben Alzheimer ännu inte har knackat på min dörr! Och då förstår du ännu mera varför jag har blivit så frustrerad i livet! Det kostade 400 000 SEK 1987 och var återbetalt på 1 år. Det blir 100 % avkastning först året och nu är det värt, skulle jag gissa, 1 MSEK per år! Och ingen har brytt sig!

Älgö den 26 september 2018

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Tillbaka