Min gränslösa besvikelse!

Under helgen har det varit Open House i Stockholm. Gratis visning och öppet hus på ett antal spännande och intressanta byggnader! Jag började med Kvarnholmen – en spännande arkitektur som tagit fasta på den gamla industrin på Kvarnholmen! Finns ingenting normalt i den detaljplanen!

Sedan var det dags för KTH Live-in Lab. Alltså att bo i ett labb! Jag gick ju enbart dit för att förhoppningsvis få bekräftat att KTH nu hade kommit långt bort från sitt gamla världsrekord i suboptimering! Läs mina gamla artiklar! KTH har slagit världsrekordet i suboptimering! och KTH månar ängsligt om sitt världsrekord i suboptimering!

Men jag tror aldrig att jag blivit så besviken! Fullständigt frustrerad och bedrövad! KTH har slagit sitt gamla världsrekord i nonsensforskning!

Beskrivning av programpunkten.



KTH Live-In Lab är en plattform för accelererad innovation i samhällsbyggnadssektorn och för samverkan mellan akademi och näringsliv. KTH Live-In Lab driver flertalet testbäddar i verkliga miljöer för test och forskning av ny teknik och nya metoder.

Syftet med KTH Live in Lab är att förkorta ledtiderna från forskningsresultat till introduktion på marknaden. Genom att accelerera innovationstakten möjliggör KTH Live-In Lab framtidens resurseffektiva och hållbara byggnader.

Målet med KTH Live-In Lab är att möjliggöra att nya konkurrenskraftiga miljötekniska och hållbara produkter och tjänster snabbare når ut till marknaden.

Einar Mattsson har här utvecklat och byggt 309 studentbostäder som hyrs ut till KTH. Solceller genererar på årsbasis + energi. Bergvärmepumpar drivs av solenergin och genererar värme och varmvatten.

Öppet hus i KTH Live-In Labs kontor och källare samt Einar Mattsson sociala tvättstuga. Besökande får se ny teknik och möjlighet till intressanta samtal med KTH forskare och Einar Mattssons utvecklare kring innovation i samhällsbyggnadssektorn och kring smarta och hållbara byggnader.

Recension av det löjliga jippot!



Den föredragande civilingenjören från KTH började med att konstatera att vattenburen värme nu är ute! Man kan ju inte hålla på med någonting som de boende lätt kan manipulera. Alltså gå in och förändra förinställningsvärdena på radiatorerna! Och inte blev det bättre av att han inte hade en aning om lågflödesmetoden! Han hade aldrig hört namnet ens! Snacka om lågflöde förlåt lågvattenmärke!

Därför använde man sig av luftvärme i de fyra lägenheterna som man kunde laborera med. Man kunde bygga om dem enligt olika önskemål och olika antal boende! Man styrde luftväxlingarna utifrån CO2-halten! Vilken innovation – om ingen var hemma så kunde man stänga av ventilationen helt och spara en massa energi! Wow!

För övrigt har KTH och Einar Mattsson inte en aning om hur mycket driveffekten för motorn ökar i ett luftvärmesystem jämfört med ett vattenburet! En klen tröst är det knappast att det vet inte någon annan i Sverige heller för ingen har ännu efter 6 år kommit med rätt svar på min prisjägartävling!

Cirkulationspumpen för dessa fyra lägenheter som hade sin egen undercentral skulle gissningsvis räcka till att försörja alla 309 lägenheter i de fyra(?) huskropparna!

Läs igenom noga en gång till vad som man slog på trumman för! Det blir ett enda stort skämt och en påminnelse om att det tydligen är totalt omöjligt att införa ”funktionskrav” i en Byggnorm! Branschen är inte mogen att ”stå på egna ben”! Den är totalt innovationslös!

Älgö den 7 oktober 2018

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2018-10-09 15:15  Inlagd av: Lars Hylander
Tack Hans för klarsynta observationer. Jag blev lika bedrövad i våras när jag såg att de gedigna byggnaderna på Drottning Kristinas väg 67 utrymdes för att sedan demoleras och bygga studentbostäder. De vackra tegelbyggnaderna skulle kostnadseffektivt kunna byggas om till studentbostäder till en billig peng samt, ändå  viktigare, med mycket begränsade utsläpp av CO2. IPCC:s nya klimatrapport har pekat på att krafttag måste tas för att att minska våra utsläpp av CO2, där byggsektorn ger mycket stora utsläpp. Men för ägaren är det uppenbarligen viktigare att tjäna pengar på studenter än att verka för samhällets framtid.

2018-10-09 18:14  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Lars!

Tack för dina uppskattande ord! Jag tog mig samman idag och skrev till KTHs kvinnliga rektor följande:

Hej bästa rektor Sigbritt!

Jag var uppe till min gamla skola på Open House i lördags: Jag gick ut 1962 och blev 2000 erbjuden att bli professor på Uppvärmnings- och ventilationsteknik som institutionen hette då! Numera Energiteknik! När jag deklarerade vad jag skulle ta död på i den värdelösa undervisningen stängdes KTH med 7-tillhållarlås av Flodis!

När jag nu var och tittade på den forskning som kallas "Bo i labb" som bedrivs i Einar Mattssons studentbostäder så blev det en förfärlig chock!

Läs på länken så får du också tillgång till bevisföringen för att KTH ytterligare en gång har slagit världsrekordet i suboptimering!

Och så skickade jag så klart med länken till denna artikel så hon även kan läsa vad hennes företrädare sysslat med! Det skall bli spännande att se om en kvinna har mera fingerspitzgefül än sina manliga företrädare!

Tillbaka