Grattis EMTF till er nye ordförande, Harry Swartz!

I energi&miljö nr 8 och 9/2018 finns två artiklar om att man inte klarar energikraven.

Vadå grattis? Alla förstår så klart att jag driver med denna bakåtsträvande institution!

Harry frågar sig vad som kan gå fel vad gäller energiprestanda? Mycket säger han själv!

Boverket har hissat varningsflaggan för att fastighetsägare skall kunna påföras en sanktionsavgift om man inte lever upp till kraven om energiprestanda! Vilken katastrof för branschen och fastighetsägarna! Om man hittar felen skall man så klart åtgärda dem men om man inte gör det vilket är osannolikt enligt ordföranden? Alla hus är ju unika och olika!

Antag att installationerna projekteras enligt alla gällande regler och att de monteras och injusteras enligt fabrikanternas och leverantörernas anvisningar. Föreskrivna provningar och driftinstruktioner genomförs och levereras. Med andra ord förutsätts byggnaden då vara driftklar och byggherren kan efter slutbesiktningen överta driften av byggnaden. Då kan väl ingenting gå fel? Jo allt enligt Harry!

Så rätt! För alla dessa regler, monteringar, injusteringar m.m. har ju gjorts fel under alla år!

Det har länge varit känt att relativt likartade hus kan ha stora variationer i energianvändningen även om de teoretiskt skulle vara relativt lika. Harry konstaterar att inga sanktioner kan lösa att hitta felen! Så det blir helt fel väg! Så skönt att ordföranden håller stilen – avfärdar allt som skulle kunna tvinga fram kunskaper! Nej inte riktigt så enkelt vill han komma undan – Boverket skall nästa gång utreda mjuka parametrar som har stor betydelse för energianvändningen men som inte synliggörs i lagar, normer och förordningar. Exempelvis: Hur påverkar kall- respektive varmhyra energi användningen?

Vilket osannolikt trams! Jag har nu hållit på med det här i snart 40 år och för mig är alla dessa unika hus inget problem för jag mäter upp dem exakt hur de ser ut och beräknar nödvändig energianvändning! Jag har aldrig misslyckats utom med en sak – ingen tror mig! Allt jag framfört genom åren är osakligt! En sådan typ måste uteslutas ur EMTF så klart för han förstör ju möjligheterna för branschen att hålla på och göra alla fel så att man får komma tillbaka och göra om allting! Och lika självklart är det för alla dessa oduglingar att aldrig föra en dialog med mig för då skulle man avslöja hur okunnig man är!

Älgö den 8 oktober 2018


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Meddela mig om någon annan kommenterar denna artikel.

2018-11-01 22:04  Inlagd av: David Lindström
Hej Hans

Jag tror dig

Mvh David Lindström

2018-11-01 22:12  Inlagd av: Hans Lönn
Hej David!

Så klok du är som tror på mig! Men din största förtjänst är att du vågar skriva det öppet trots att du kan råka illa ut när du ställer upp på byggbranschens Jimmie Åkesson! Vore kul att veta litet mera om dig!

2018-11-01 22:22  Inlagd av: David Lindström Vadstena
Och järnrör är vanligt förekommande i båda våras vardag !!!

Dock med försummbara tryckfall.

Med vänlig hälsning David Lindström

2018-11-01 22:27  Inlagd av: Hans Lönn
Phan oxå David! Du lurade mig kapitalt! Jag hade inte en tanke på att Lindström var du! Vadstena blev dörröppnaren!Eller hjärnöppnaren! Då blev ju mitt svar egentligen extra roligt när jag var opåverkad av vår redan fantastiska relation!

2018-11-01 23:06  Inlagd av: David Lindström Vadstena
Har haft en mycket intressant vecka med granskning av systemlayouten för rörkretsen/utformning av värmesystemet vid ett av våra pågående nybyggnadsprojekt. Systemet är utformat som en lågflödeshybrid (då rörkretsar/shuntgrupper för ventilationsbatterier förekommer),rörkretsens motstånd uppgår till 20 kPa inkl. 10 kPa över dimensionerande radiatotorventil, dvs en gammal hederlig ventilauktoriet om 50%, stollen till projektör har valt en pump som ger en uppfodringshöjd på 65 kPa utan någon som helst eftertanke, återkopplingen kunde bara bli: I Vadstena bestämmer jag - inte Madgic Cad, nu är pumpvalet påtvingat tillrättalagt...

Ja du, det lämnar i övrigt en del att önska avseende dagens "vassa projektörer", men vad vet jag en enkel systemförbättrare !!!


Önskar dig en trevlig helg Hans !


Väl mött

Mvh David


2018-11-02 09:54  Inlagd av: Hans Lönn
Intressant David! Tänk att ända upp på professorsnivå i VVS-teknik i Sverige och troligtvis hela världen så har man inte kommit längre än att man tror att tryckfallet över ventilen är lika med drivtrycket! Tryckfallet är helt försumbart! Din stackare som skall behöva försörja dig i denna helt sjuka värld! Jag lovar dig därför att lägga ut en ny artikel idag! Den skall handla om hur dekadansen nu har spritt sig ända upp på rektorsnivån! Jag skrev till den kvinnliga rektorn på KTH och fick ett så nonchalant svar att man blir bedrövad!

2019-01-01 00:21  Inlagd av: David Lindström
Önskar dig ett gott nytt år och hoppas att vi ses🥂

Energiprestandan vid LSS Boendet i Vadstena
klockar in på 80 kwh - från tidigare 114 kWh/kvm...


Önskar dig allt gott

Mvh David Lindström Vadstena

2019-01-01 15:01  Inlagd av: Hans Lönn
Hej David!
Det var ju kul att se att LSS boendet sänkt sin energianvändning till 80 kWh per m2! Då har vi inte långt kvar! Visst var det väl 62 vi skulle uppnå? Ser med stor spänning nu fram emot att få förbrukningssiffrorna sedan invigningen! Det lovade du när vi sågs senast i Vadstena!

Tillbaka