På förekommen anledning.....

I kunskapsboken "Byggande med Kunskap och Moral" som jag själv tog initiativ till har jag skrivit några kapitel. Boken är en antologi med 13 författare. Boken kom ut på Örebro universitet 2000.

Energieffektivisering med 30 % - en fråga om att bryta isen.Detta kapitel skrev jag. Jag frågade mig då - för vem sker forskningen? Är den en sysselsättningsapparat för administratörerna själva och/eller det fåtal forskare, som ställer upp på att verifiera irrelevanta teorier? I dagarna har jag fått bekräftelse på att en som det heter kvalificerad jury agerar på samma sätt! Läs här hela kapitlet så får du klart för dig att ingenting har hänt på de senaste 23 åren! Samhället har på ett suveränt sätt lyckats undanhålla sanningen! Och läs särskilt framlidne Bengt Lindstöms rekommendationsbrev från Boverket. 3 år efter detta brev var Bengt med på upptaktsmötet på det som blev Energideklarationerna av våra byggnader! Han nämnde inte med ett enda ord om sin tidigare positiva inställning till min bok "Spara Energi"! Jag var själv med på mötet men förbjöds att yttra mig!

Östersund den 8 november

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Meddela mig om någon annan kommenterar denna artikel.

2020-11-09 08:59  Inlagd av: Rafael Ospino  Betyg: 5
Det är nog så att mycket av forskningen anordnas som ett egensyfte. Även den forskning som resulterar i något praktiskt användbart leder ju tyvärr inte fram till några förändringar i byggindustrin, utan dör sotdöden. Samtidigt så anordnas nu mer än någonsin seminarier på teman energieffektivisering och minskning av svinn och spill i byggsektorn. Men utvecklingen verkar omöjlig att vända. Detta kanske för att alla diskuterar enskilda detaljer. Det är antingen bättre energiberäkningar, mer övergripande styr- och reglersystem, digitala tvillingar eller BIM som skall fixa felen. Det samlade greppet efterlyses!

2020-11-09 13:33  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Rafael!
Först en reflektion - måste man ha sina rötter i Sydamerika för att förstå sammanhangen? Åtminstone från Colombia eller Chile! Rodrigo är helt fantastisk och vi har kommit varandra mycket nära! Jag har aldrig haft så lätt att samarbeta med någon i hela mitt yrkesliv!
Och så kommer du nu med din suveräna kommentar! Helt klockren analys!  Så sorgligt är det nämligen som du påpekar! Men det finns just nu ett litet ljus i tunneln - den 2 februari så skall jag och min son Fredrik vara huvudföredragande i ett seminarium för att ta avstamp i att förändra Energideklarationerna till något vettigt!

2020-11-09 16:01  Inlagd av: Rafael Ospino  Betyg: 5
haha, Hans! Nej det tror jag inte! Det är nog bara en slump som gör att just dessa två av dina följare har rötter i sydamerika. Det är min fasta övertygelse att oavsett kontinent så skulle du kunna finna discipler. Synd bara att det skall vara så svårt att bli profet i sin egen stad...
Men det gläder mig att höra att ni skall delta i ett seminarium om ett så viktigt ämne. Eftersom det snart kommer att införas tvingande regler för maximalt tillåten energianvändning för en del hustyper så duger intet annat än fungerande metoder. Som jag brukar säga: snart är det slut för lekstugan!

2020-12-16 19:21  Inlagd av: Jonas
Hej Hans.

Vart kan man anmäla sig till seminariet?

2020-12-16 20:15  Inlagd av: Hans Lönn
Hej Jonas!
Här!
https://www.teknologiskinstitut.se/energideklarationsdagen/k426200

Tillbaka