Är VVS-branschen konservativ?

Efter litet letande på nätet får jag lära mig att den konservative är för bevarande och så är han förändringsobenägen.

Motsatsen är radikal och progressiv.

Det står utom allt tvivel alltså att vår bransch är sjukt konservativ! Men är det bra? Nej, verkligen inte! Vi är ju en bransch som borde vara i ständig utveckling till skillnad mot politiken som består av ett tyckande med inslag av åsikter! Och som aldrig utvecklas – snarare tvärtom!

Jag blev pinsamt medveten om detta när världens(?) bästa fabrikant av cirk.pumpar, Grundfos, går ut med sin helt värdelösa och okunniga information om hur man får tyst på oljuden i värmesystemen och bättre balansering och driftsättning av värmesystemen!

Oljuden.Redan 1998 skrev jag en artikel i VVS-Forum om detta. Läs den här! Den blev ett kapitel i den fantastiska boken ”Byggande med kunskap och moral” utgiven på Örebro universitet 2000. Kanske läst av många men med få tillämpade kunskaper? I den får man lära sig att om i ett lågflödessystem tryckfallet (Förlåt det felaktiga ordvalet! Det är ett försumbart tryckfall i ventilen. Drivtrycket skall det vara! Men var inte ledsen för om du inte kunde det. Du kan när som helst bli professor på CTH och/eller KTH!) är 10 kPa så blir ljudnivån 10 dB(A) men redan vid 30 kPa blir ljudnivån över 25 dB(A)!

Grundfos ger den ”sublima” informationen att ”det är ett vanligt förekommande och frustrerande problem med värmesystem – oljud. Det är också en svår utmaning att lösa. För det första måste du hitta källan, och det finns ett antal möjliga orsaker till varifrån det kan komma. Oavsett om det beror på felaktig dimensionering, driftsättning eller brister kopplat till balansering av systemet vill vi hjälpa dig när det gäller att hitta och fixa orsaken.”

Grundfos vill hjälpa oss att hitta rätt cirk.pump! Men inte ett enda ord om att lyfthöjden är det som bestämmer ljudnivån och så vill dom hjälpa oss med att balansera systemet korrekt och eliminera ojämnt flöde och tryck! Vilket meningslös info - rätt balans får man genom att ha bestämt vilket förinställningsvärde som ventilen på radiatorn skall ha och att välja konstant tryckhållning!

För övrigt kan det vara på sin plats att nämna att både TA och Danfoss numera sedan många år har bra lågflödesventiler men att de också säljer ventiler som inte lämpar sig så bra för lågflöde. 1998 var det MMA:s AN-ventil som gällde! Hela denna lista på ventiler som de har i sitt sortiment och som de tillverkar nu finns med i SENIB.

Balansering av värmesystemet.Fantastiska Grundfos lär oss att hydronisk(vad det nu är för någonting?) balansering är en tidskrävande process. Varje ventil måste mätas och justeras, med hänsyn till rumsdimensioner. Resultatet är att du ofta tvingas förlita dig på tillverkarnas standardinställningar och allmänna inställningstabeller. Men det behöver inte vara så! Med hydronisk adaptiv(vad det nu är för någonting?) balansering får man på ett enkelt sätt i tre steg till det. Installera en Grundfos pump, appen GO Balance och ange informationen om ditt system så gör appen jobbet!

Med adaptiv reglering menar man troligen att regleringen kan klara av styra ett värmesystem som är felinjusterat så att det klarar av när några ventiler stängs och andra öppnas och hela systemet aldrig är i balans?
Till sist då. Med appen får installatören tillgång till ett enkelt och tillförlitligt injusteringsverktyg som kan vara till stor hjälp i det dagliga arbete vid utförande av hydronisk injustering av värmesystem. Detta säkerställer optimal distribution av varmvatten i värmesystemet och hjälper till att uppnå bättre komfort i hemmet med rätt temperatur i alla rum i huset. Via appen guidas du stegvis i injusteringsprocessen för radiator och golvvärme. Det är snabbt och enkelt att använda appen och sparar värdefull tid jämfört med traditionella injusteringsverktyg eller när man går på känsla och testar sig fram till rätt inställning.

Hur ynkligt dåliga kan Grundfos vara? Det måste alltså installeras nya ventiler på varje radiator som kan styras med fjärrmanövrering! Vad kostar det? Och ynkliga kära vänner på Grundfos – har ni aldrig hört talas om att det är olika krav på framledningstemperatur till radiatorer och golvvärme?

Allt detta är rent pinsamt för en totalt efterbliven bransch, som är konservativ ända in i döden! Att kalla branschen för konservativ är ingenting annat än fjäsk, eller?

Åre den 5 november 2021


Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)

Meddela mig om någon annan kommenterar denna artikel.

Tillbaka