Vi lever i en omvänd värld!

Vad kan jag mena med det? Jo, den s.k. västvärlden är ju ledande när det gäller allt, eller? Men nu har jag upptäckt att Chile är oss överlägsna! Och nu är det bevisat – Sverige är ett U-land när det gäller energieffektiviseringsfrågor!

För ca 4 år sedan fick jag ett samtal från Santiago de Chile. En chilenare, Rodrigo Fuentes, hade flyttat hem till Chile efter många år i Sverige och även studier i S:t Petersburg.

För några dagar sedan lade han ut ett minne på FB från 2022!Jag hade lärt mig redan när jag jobbade i Växjö att det finns bara en metod att injustera värmesystem på. Lågflöde. Jag hade vid ett tillfälle handlat upp en lågflödesinjustering för 200 000kr när den konkurrerande offerten på högflöde var 2 miljoner kr.

Jag ringde Rafael Ospino, som jag lärt känna i Sverige, i min förtvivlan över att det inte finns någon som kan lågflödesinjustera! Men Rafael tröstade mig med att det finns i alla fall en. Hans Lönn.

Det var väldigt intressant att träffa en person som gjort lågflödesmetoden ingenjörstekniskt riktig. Vi började snabbt arbeta med ta fram ett program för optimering av energianvändningen. Hans bok "Spara Energi"blev dörröppnaren till berörda myndigheter och universitetet. Det redan färdiga dataprogrammet, SENIB, blev grunden för fortsatt utveckling. Hans son Fredrik var stöttepelare i all datautveckling! Vi har i beräkningarna för lågflöde räknat att rördimensionerna beräknas så att vattenhastigheten blir 0.2 m/s. Och om tryckfallet blir mer än 3 dm vp, enligt Hazen–Williams ekvation, längst bort och högst upp så blinkar det rött. Då får man laborera litet med rördimensionerna! Värmekällan är en luft/vatten -värmepump. Effektbehovet på pumpen bestäms av värmebehovet. Den klarar sedan att producera kyla med marginal. Och självklart producerar den varmvatten också!

Chefen för ingenjörsavdelningen elektroteknik på universitetet , ”med post doktorsexamen från KTH Sverige” hade sett en optimeringsstudie hos NASA i USA ” National Aeronautics and Space Administration”. Där användes ett optimeringsprogram för att ta fram batteriet till rymdfarkoster.

Vårt optimeringsprogram blev färdig 2021. Därefter genomfördes två pilotinstallationer och tester, algoritmerna utvecklades framgångsrikt av universitetets matematiska grupp. Syftet med optimeringsprogrammet är att med enkla uppgifter programmet själv skall ta fram den mest ekonomiska – energisnåla varianten om hur och vilka byggmaterial – injusteringar skall användas. Detta skall underlätta för byggherrarna att bygga energieffektivt. Nu ligger programmet till grund för att få certifikat för optimal energianvändning för hotellbyggnader och få bygglov i naturparker.

Vi är mycket tacksam för att jag fick Hans Lönn som mentor i detta projekt. Vi har haft ett underbart fint och öppet samtal om alla frågor.

Forskargruppen, CORFO, Universitetet

Jag klickade på hjärtat för att visa min högaktning och skrev ungefär följande."Ungefär" för att FB tog omgående bort hela minnet! Nu blir jag imponerad av dig Rodrigo. Inte nog med att du gör en suverän beskrivning av vårt samarbete utan du gör det på perfekt svenska. Jag erkänner gärna att jag inte kunde ha gjort det bättre själv. Men tyvärr så får jag ett enkelt bevis för att Sverige har blivit ett U-land i jämförelse med Chile! Du har på ett suveränt sätt fångat upp det som jag kunnat i 45 år men som har negligerats totalt i Sverige! Och det penibla är att min gamla högskola, KTH, har varit ledande att i att förhindra utvecklingen! Beklagligt!

Epilog.Det är typiskt att ett sådant här korrekt vittnesmål försvinner direkt från FB. Sanningen skall till varje pris förtigas så att de okunniga nollorna kan få fortsätta frodas i sin kravlösa värld! Men observera att FB inte är ensamma om sitt agerande. Jag är utesluten ur Linkedin för där får man inte ifrågasätta vad som skrivs. Allt är ju sanning, eller? Och vi skall inte glömma  bort EMTF där man blir utesluten för att man kommer med osaklig kritik men man kan inte med ett enda ord tala om vad min osaklighet bestått av!

Nacka den 8 augusti 2023

Hans Lönn

Kommentera och/eller betygsätt:


Skriv in de tecken du ser ovan i fältet nedan:


Kommentar: (Alla fält är valfria att fylla i.)

(5 är bästa betyg)
Ditt namn:

E-mail: (Visas ej på hemsidan.)


2023-08-09 20:43  Inlagd av: Heine  Betyg: 5
Flertalet ''De okunniga nollorna'' återfinns tyvärr bland de styrande politikerna, som ej begriper att de ska omge sig med personal, som EJ själva är jäviga partikamrater, utan någon inom området i fråga, med erforderlig erfarenhet och lämplig  utbildning och infordra ett utlåtande från en sådan att utgå ifrån.
Därefter kan dessa oförmögna samhällsonyttiga varelser som brukar benämnas riksdags och regerings kvinnor och män, som kanske måste sitta där för det är för ansträngande för dem att vara med i samhällets  
producerande delar som betalar deras löner som de egenmäktigt försetts sig med.
Detta förfaringssätt återfinns tyvärr även i Kommuner och Landstingen (som t.ex. kör omkring med tomma bussar eller 1-2 passagerare) Förvånande skulle i varje fall inte jag bli om de anställde en konduktör till till bussarna i stället för att sluta med busskörandet och se till att det fanns läkare och sköterskor vilket är deras uppgift. Någon ändring lär man väl aldrig få se så länge politiker ska sköta så
att verksamheten fungerar.
Man kan dock ej säga att politiker är huvudlösa för det sitter i alla fall något på halsen.

2023-08-11 08:26  Inlagd av: Hans Lönn
Heine! Redan för ca 40 år sedan då vi träffades för första gången i Jönköping så insåg jag att du var en värdefull tillgång för fastighetsägareföreningen därstädes! Jag var ju utsänd konsult och rådgivare från Fastighetsägareförbundet!Och det är symptomatiskt att du är den enda från den tiden som det är mycket värdefullt att få hålla kontakten med! Nuvarande representanter för Fastighetsägarna lever verkligen upp till din analys av de okunniga nollorna!  

2023-08-11 09:59  Inlagd av: Hans Lönn
Hej bästa broder Heine igen! Jag kan inte avhålla mig från att kommentera dina kloka rader litet till! Jag drev ju med Fastighetsägarna och för att det inte skall framstå som bara påhittat dravel från min sida vill jag tipsa om att skriva in på sökordslistan på denna hemsida  
"Så sjukt har samhället blivit!" men den som inte klarar av det kan ju ta hjälp av länken http://fastighetsanalys.se/visaartikel.asp?refdatum=20221022134517&kategori=30&sprak=1

Tillbaka